Актуелно

Станојевић: Манипулације појединих политичара о наводном трајном насељавању Србије мигрантима

10.02.2020.
МУП

Број: 123/20
10. фебруар 2020. године

Изјава Миљана Станојевића, начелника Управе граничне полиције:

„Зарад истинитог информисања јавности, истичем да су тврдње појединих политичара о наводном трајном насељавању Србије мигрантима чисте манипулације, које се изнова износе већ годинама.

Министарство унутрашњих послова навело је пре више од две године у одговору на посланичко питање Марије Јањушевић из Двери да је у периоду од јула 2011. до јануара 2017. укупно 618. 412 страних држављана изразило намеру да тражи азил у Србији. МУП је у истом одговору навео и да је свега 88 страних држављана добило азил у Србији и то у периоду од априла 2008. до јануара 2017, дакле за готово девет година.

Упркос јасном одговору, поједини политичари и тада су обмањивали јавност, као и данас, тврдећи да се 618.412 миграната трајно насељава у Србији, иако је свима апсолутно јасно да Србија мигрантима није крајња дестинација, већ тек једна од држава кроз коју пролазе на путу ка Западној Европи.

И сами аутори ових обмана то практично потврђују наводећи данас да је у 2019. у Србију дошло око 12.000 миграната и да их се тренутно у нашој земљи налази око 6.800. И отуда је свакако јасно да у њиховим тврдњама о трајном насељавању 618.000 миграната, које упорно најављују већ две године, нема ни зрна истине.

Такође, наводи о масовном враћању миграната у Србију из земаља ЕУ потпуно су апсурдни, с обзиром да се враћање држављана трећих држава у Србију обавља по Споразуму о реадмисији са ЕУ, потписаним у Бриселу још у септембру 2007. Њиме се детаљно прописује да се повратак може реализовати само уз испуњеност прописаних услова.

На крају, истакао бих да смо свакако сви у Србији сведоци да се нити масовна насељавања миграната нити масовна враћања нису догодила, нити се догађају.“