Aktuelno

Uhapšeni osumnjičeni za pranje novca, poresku prevaru i poresku utaju

31.01.2024.
MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Odelјenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Posebnim odelјenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kralјevu i Sektorom Poreske policije, Odelјenjem poreske policije Kragujevac, uhapsili su osam osoba, dok se za još četiri traga, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela pranje novca, poreska prevara i poreska utaja.

Uhapšeni su I. V. (1977) i A. B. (1989) iz Čačka, odgovorna lica PD „Euro AB tim 2021“ DOO, M. U. (1984) odgovorno lice PD „Don TS palet“ DOO  Čačak, M. S. (1958) iz Skoplјa, odgovorno lice PD „Eks import Srmaki 2022“ DOO Beograd, K. R. (1994) odgovorno lice PD „Mala Minja MMM“ DOO Beograd, kao i S. Đ. (1978), T. Đ.  (2002) i U. S. (1982) iz Beograda.

Sumnja se da su M. U, A. B. i I. V. neosnovano umanjili osnovice za obračun PDV-a za period od januara do oktobra 2023. godine i tako neosnovano, iskazali prethodni PDV u fakturama koje su dobili od PD „Eks import Srmaki 2022“ u ukupnom iznosu od 8.481.488 dinara.

Takođe, kako se sumnja, račune za robu - drvene palete nisu isporučili i izbegli su plaćanje poreza na prihode od kapitala u ukupnom iznosu od 8.496.727 dinara.

M. S. se sumnjiči da je, u nameri dalјeg prenosa novca pribavlјenog kriminalnom delatnošću, 48.148.128 dinara, što je uplaćeno od strane PD „Euro AB Tim 2021“  i PD „Don TS palet“, po osnovu navodne kupovine robe, uz zadržavanje provizije u iznosu od oko dva posto prenosio na poslovni račun PD „Mala Minja MMM“. Od ovog privrednog društva je, sumnja se, dobijao ulazne fakture za navodnu isporuku drvenih paleta, čiji je formalni vlasnik K. R, a kojim je faktički upravlјao osumnjičeni za kojim se traga i koji je novac dalјe prenosio putem aplikacije za elektronsko bankarstvo na svoj i na privatne račune više fizičkih lica.

Ova lica su novac, nakon podizanja i zadržavanja provizije od oko dva posto, prenosili između sebe i predavali M. S. koji je novac davao I. V. i M. U.

M. S, I. V, A. B. i M. U. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali uhapšeni privedeni tužilaštvu.