Актуелно

Ухапшени осумњичени за прање новца, пореску превару и пореску утају

31.01.2024.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, Одељења за борбу против корупције у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву и Сектором Пореске полиције, Одељењем пореске полиције Крагујевац, ухапсили су осам особа, док се за још четири трага, због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела прање новца, пореска превара и пореска утаја.

Ухапшени су И. В. (1977) и А. Б. (1989) из Чачка, одговорна лица ПД „Еуро АБ тим 2021“ ДОО, М. У. (1984) одговорно лице ПД „Дон ТС палет“ ДОО  Чачак, М. С. (1958) из Скопља, одговорно лице ПД „Екс импорт Срмаки 2022“ ДОО Београд, К. Р. (1994) одговорно лице ПД „Мала Миња МММ“ ДОО Београд, као и С. Ђ. (1978), Т. Ђ.  (2002) и У. С. (1982) из Београда.

Сумња се да су М. У, А. Б. и И. В. неосновано умањили основице за обрачун ПДВ-а за период од јануара до октобра 2023. године и тако неосновано, исказали претходни ПДВ у фактурама које су добили од ПД „Екс импорт Срмаки 2022“ у укупном износу од 8.481.488 динара.

Такође, како се сумња, рачуне за робу - дрвене палете нису испоручили и избегли су плаћање пореза на приходе од капитала у укупном износу од 8.496.727 динара.

М. С. се сумњичи да је, у намери даљег преноса новца прибављеног криминалном делатношћу, 48.148.128 динара, што је уплаћено од стране ПД „Еуро АБ Тим 2021“  и ПД „Дон ТС палет“, по основу наводне куповине робе, уз задржавање провизије у износу од око два посто преносио на пословни рачун ПД „Мала Миња МММ“. Од овог привредног друштва је, сумња се, добијао улазне фактуре за наводну испоруку дрвених палета, чији је формални власник К. Р, а којим је фактички управљао осумњичени за којим се трага и који је новац даље преносио путем апликације за електронско банкарство на свој и на приватне рачуне више физичких лица.

Ова лица су новац, након подизања и задржавања провизије од око два посто, преносили између себе и предавали М. С. који је новац давао И. В. и М. У.

М. С, И. В, А. Б. и М. У. је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву, док су остали ухапшени приведени тужилаштву.