Актуелно

Симић: МУП препознао важност едукације деце за безбедно коришћење интернета

20.11.2019.
МУП
Симић: МУП препознао важност едукације деце за безбедно коришћење интернета
Симић: МУП препознао важност едукације деце за безбедно коришћење интернета
Симић: МУП препознао важност едукације деце за безбедно коришћење интернета
Симић: МУП препознао важност едукације деце за безбедно коришћење интернета

Министарство унутрашњих послова препознало је важност едукације деце, али и родитеља и друштва у целини, за безбедно коришћење интернета због чега је, између осталог, безбедност на интернету препознало као значајну област едукације основаца у оквиру предмета „Основи безбедности деце“, изјавила је данас координатор програма „Основи безбедности деце“ Министарства унутрашњих послова Дуња Симић.

Симић је на конференцији „Безбедност деце на Интернету“, која је одржана у Београду, у организацији Катарине Јонев, истакла да полицијски службеници ученике првог, четвртог и шестог разреда основних школа подучавају како да препознају ризике и претње на интернету и заштите се.

Она је истакла да је Министарство систематично и озбиљно приступило реализацији овог програма и да око три хиљаде посебно обучених полицијских службеника и припадника ватрогасно-спасилачких јединица подучавају децу како да се заштите и препознају претње и опасности.

„До сада је у свим основним школама у Републици Србији одржано око 130.000 хиљада предавања, а трудимо се да предавачи обиђу и сва издвојена и удаљена одељења школа, у којима наставу похађа мали број ученика“, истакла је Симићева.

Она је подсетила да је програм покренут на иницијативу министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Према њеним речима, у циљу квалитетније и садржајније реализације програма, Министарство унутрашњих послова израдило је и мобилну  апликацију „Основи безбедности деце“, која је бесплатна и доступна на интернету, у „GooglePlay“ и „App Store“ продавници.

„Апликација представља едукативни материјал намењен првенствено ученицима четвртог и шестог разреда основних школа, али и другим ученицима, њиховим родитељима и старатељима. Употреба апликације у сваком тренутку пружа могућност доступности корисних информација и препорука за децу и ученике, али и њихове родитеље и старатеље, како да препознају безбедносне ризике, начине превенције и вештине за оствaривање безбедносне заштите“, објаснила је Симић.

Подсетивши да у склопу предмета „Основи безбедности деце“, осим безбедности на интернету, предавачи децу уче и о томе шта је улога полиције, како да се безбедно понашају у саобраћају, у ванредним ситуацијама, каква је штетност употребе наркотика и алкохола, Симић је истакла да је предмет наишао на позитивне реакције деце и родитеља.

Конференција „Безбедност деце на Интернету“ организована је у циљу промовисања културе понашања на друштвеним мрежама и безбедности деце на интернету, а поред представника Министарства унутрашњих послова на њој су учествовали и представници Бироа за борбу против трговине људимa, UNICEF-а, Министарства трговине, туризма и телекомуникација,  Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Републичког завода за социјалну заштиту.