Актуелно

Осумњичен за прање новца

28.05.2024.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су Н. П. (1954) из Пирота због постојања основа сумње да је извршио кривично дело прање новца. 

Сумња се да је у периоду од 2018. до 2023. године, Н. П. као одговорно лице фирме ДОО „Кортекс 97“ из Пирота, у намери да лажно прикаже или прикрије незаконито порекло имовине, а уз претходни договор са тридесеттрогодишњим мушкарцем, одговорним лицем једне фирме из Пирота, пренео имовину и новац у укупном износу од 1.268.000 динара на рачун фирме тридесеттрогодишњака, по основу фиктивних фактура за услуге које му нису пружене. 

Тај новац је, како се сумња, тридесеттрогодишњи мушкарац подизао са рачуна своје фирме и износ од 85.920 динара задржао за себе, док је остатак новца, 1.182.080 динара, предавао осумњиченом Н. П,  који је новац користио за сопствене потребе, иако је знао да је стечен криминалном делатношћу. 

Осумњиченом Н. П. је одређено задржавање до 48 сати и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву, док је против тридесеттрогодишњег мушкарца раније поднета кривична пријава, због постојања основа сумње да је извршио ово кривично дело.