Актуелно

Ухапшен осумњичени за злоупотребу положаја одговорног лица у помагању

24.11.2021.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су А. Р. (1973), одговорно лице фирми ''НЦ Аник'' и ''Риц Цо'', због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у помагању.

Сумња се да је он, од новембра 2015. до новембра 2016. године, помогао С. Н. (1966), одговорном лицу фирме „05 Саникол“, који је одраније у притвору, да неосновано отуђи 1.218.580 килограма меркантилне пшенице у власништву Републичке дирекције за робне резерве, која је била поверена на чување привредном друштву „05 Саникол“.

А. Р. се терети и да је након закључења Уговора о зајму, којим је Републичка дирекција за робне резерве предузећу „НЦ Аник“ дала на зајам 700 тона шећера и заснивања и уписа хипотеке над процењеном непокретношћу у корист зајмодавца, помогао С. Н. да преузету робу испоручи купцу.

Потом је, како се сумња, 53.329.749 динара стечених од продаје шећера уплаћено на рачун предузећа ''Риц Цо'', које је посредовало у продаји, а новац је одмах преусмерен на текуће рачуне више физичких лица, након чега је подигнут и предат на руке С. Н. и А. Р.

На тај начин осумњичени су прибавили противправну имовинску корист од 61.433.749 динара, док су криминалним радњама оштетили Републичку дирекцију за робне резерве за 73.984.754  динара.

А. Р. одређено је задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву.