Актуелно

Безбедне границе су гарант сигурности грађана

17.05.2024.
МУП

Сарадња и кооридинисано деловање свих институција у оквиру система интегрисаног управљања границом најснажнији је пут ка пуној сигурности наших граница, безбедности грађана и неометаном промету путника и роба, оцењено је данас поводом завршетка обуке посвећене сузбијању кријумчарења оружја, експлозива и наркотика, која је од 13. до 17. маја спроведена у Регионалном центрy граничне полиције у Суботици.

Помоћник начелника Управе граничне полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије Саша Арсенијевић овим поводом се захвалио на помоћи коју Делегација Европске уније у Србији пружа кроз пројекат "ЕУ подршка ефикасном управљању границом", као и имплементационом партнеру КПМГ-у, на досадашњој успешној сарадњи.

„Као посебан резултат овог пројекта, истакао бих подршку при изради Стратегије и Акционог плана за интегрисано управљање границом које је усвојила Влада Републике Србије 2022. године. Уједно, израђени су многи оперативни документи и програми обуке у области интегрисаног управљања границом. Данас смо овде управо због спровођења једног таквог програма обуке“, изјавио је Арсенијевић.

Такође, изразио је задовољство што је данас у Суботици присуствовао теоријском и практичном делу обуке за припаднике граничне полиције и царине у откривању кријумчарења дрога, експлозива и оружја, и закључио да непрестано подизање нивоа знања и усвајања нових вештина у полицијском и царинском поступању, доприноси заштити државне границе Републике Србије и њених грађана, као и унапређењу безбедности на европским границама.

„Република Србија је поуздан партнер ЕУ када је реч о граничној контроли и регионалној безбедности. Кроз подршку ЕУ, Република Србија је једна од првих земаља изван ЕУ која је своју стратегију ускладила са новим концептом интегрисаног управљања границом. Од усвајања стратегије прошло је скоро две године, а данашња обука управо показује да Србија наставља са имплементацијом стратегије. Подизање капацитета граничних служби доводи до скраћеног времена обраде и већих стопа откривања незаконитих прекограничних активности као што су нерегуларне миграције, трговина људима и кријумчарење, уз истовремено поштовање фундаменталних права“, рекао је Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији.

„Од 2015. године до данас, ЕУ је обезбедила више од 220 милиона евра помоћи Србији у области миграција и управљања границама, укључујући ту и помоћ у  борби против илегалних активности, доприносећи на тај начин безбедности грађана Србије. У наредним годинама планирамо да наставимо да подржавамо развој капацитета Србије у спровођењу ефикаснијег надзора граница, софистицираније граничне провере, као и да пружимо подршку у обезбеђивању напредне технолошке опреме“, закључио је Бертолини, истичући посвећеност ЕУ у погледу тога да Србија постане део ЕУ.

Повећање обима међународне трговине, туризма, културне и образовне размене захтева отвореније границе и олакшање трговине, уз истовремено задржавање високог степена сигурности на границама. Из тог разлога све граничне службе морају да створе равнотежу између строгих контрола и сасвим отворених граница, а блиска сарадња различитих служби доприноси стварању такве равнотеже. Ова обука, организована у оквиру пројекта „ЕУ подршка ефикасном управљању границом“ који финансира Европска унија, управо треба да донесе већој сигурности граница уз истовремено бржи прекогранични проток.