Актуелно

Ухапшени због прања новца, пореске утаје и пореске преваре у вези са порезом на додату вредност

23.04.2024.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, у сарадњи са Пореском полицијом, ухапсили су шест особа због постојања основа сумње да су извршили кривична дела прање новца, пореска утаја и пореска превара у вези са порезом на додату вредност.

Ухапшен је В. Д. (1972) из Ниша због постојања основа сумње да је извршио кривична дела прање новца, пореска утаја и пореска превара у вези са порезом на додату вредност и М. Ц. (1979) такође из Ниша, због постојања основа сумње да је извршила кривична дела прање новца и пореска превара у вези са порезом на додату вредност.

Ухапшени су и М. Н. (1978), Д. М. (1965) из Ниша, А. Ф. (1980) из Земуна и Ж. С. (1957) из околине Прокупља, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела прање новца у помагању и пореска превара, док је полиција поднела кривичну пријаву против шездесетдвогодишње жене из Ниша, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело прање новца.

Сумња се да су В. Д. и М. Ц. као бивша одговорна лица привредног друштва „Катрин компани“ доо из Ниша, у периоду од јула 2022. године до фебруара 2023. године, са рачуна овог привредног друштва пренели новац у износу од око 78.183.000  динара, на рачуне три привредна друштава чија су одговорна лица осумњичени М. Н., Д. М. и А. Ф., са којима су претходно договорили да сачине фиктивне рачуне за набавку опреме и услуге шивења од ових привредних друштава, иако су знали да она немају запослене раднике, магацински простор и опрему.

Потом су, како се сумња, А. Ф. и Д. М. свој део новца пренели на рачун привредног друштва осумњиченог М. Н. који је новац у целости даље пренео на текући рачун осумњиченог Ж. С., на основу изнајмљене грађевинске опреме и механизације коју Ж. С. није поседовао, и који је истог дана целокупан износ електронски пребациo на текуће рачуне осумњичених  В. Д., М. Ц., Д. М., М. Н. и шездесетдвогодишњакиње, на име наводне позајмице.

Петоро осумњичених су потом подизали део новца у износу од 9.096.500 динара, док су В. Д. и М. Ц. остатак новца у износу од 69.086.200 динара уплаћивали на рачуне својих привредних друштава „Катрин компани“ доо и „КГ - Катрин групација“ доо, на име позајмице оснивача за ликвидност.

В. Д. и М. Ц.  су на тај начин целокупан износ новца држали и користили за своје потребе са знањем да је стечен криминалном делатношћу и са обрачунатим порезом, нанели штету привредном друштву „Катрин Компани“ доо и буџету Републике Србије у износу од 26.971.367 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени у Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу.