Актуелно

У акцији „Армагедон“ ухапшено седам особа

21.05.2024.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе за технику и полицијских управа у Смедереву, Пироту, Шапцу, Лесковцу, Новом Пазару, Врању и Бору, у сарадњи са Посебним одељењем за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду, у акцији „Армагедон“, ухапсили су седам особа због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију и полно узнемиравање.

Ухапшени су: М. Ц. (1958) из Шапца, Н. Б. (2000) из Пирота, П. С. (1999) из Лесковца, М. А. (1980) из Тутина, П. Д. (2000) из Смедерева, Л. Л. (1995) из Врања, док ће против тридесетједногодишњег осумњиченог из Неготина бити поднета кривична пријава у редовном поступку.

Они се сумњиче да су у дужем временском периоду, путем Интернета, преузимали, чували и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе, као и да су путем друштвених мрежа са својих лажних налога ступили у комуникацију са малолетним лицима, слали фотографије и видео записе порнографске садржине и прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица.

Приликом претресања станова осумњичених, увидом у рачунаре и рачунарску опрему, пронађене су фотографије и видео записи настали сексуалном експлоатацијом деце, у највећем броју случајева узраста од 6 до 10 година, али и узраста испод две године. Такође су пронађене поруке којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетна лица, односно поједини тражили од њих да им пошаљу слике и видео снимке на којима су обнажени.

Спровођењем ове акције настављено је проактивно поступање Министарства унутрашњих послова на идентификацији лица повезаних са сексуалном експлоатацијом деце на Интернету, као и успешна сарадња са платформом Националног центра за несталу и експлоатисану децу (NCMEC) из САД и Интерполом, све у циљу континуиране заштите деце и малолетних лица.

За шест осумњичених лица одређено је задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити спроведени у надлежно тужилаштво.