Aktuelno

Uhapšeni zbog pranja novca, poreske utaje i poreske prevare u vezi sa porezom na dodatu vrednost

23.04.2024.
MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odelјenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost.

Uhapšen je V. D. (1972) iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost i M. C. (1979) takođe iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela pranje novca i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost.

Uhapšeni su i M. N. (1978), D. M. (1965) iz Niša, A. F. (1980) iz Zemuna i Ž. S. (1957) iz okoline Prokuplјa, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca u pomaganju i poreska prevara, dok je policija podnela krivičnu prijavu protiv šezdesetdvogodišnje žene iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo pranje novca.

Sumnja se da su V. D. i M. C. kao bivša odgovorna lica privrednog društva „Katrin kompani“ doo iz Niša, u periodu od jula 2022. godine do februara 2023. godine, sa računa ovog privrednog društva preneli novac u iznosu od oko 78.183.000  dinara, na račune tri privredna društava čija su odgovorna lica osumnjičeni M. N., D. M. i A. F., sa kojima su prethodno dogovorili da sačine fiktivne račune za nabavku opreme i usluge šivenja od ovih privrednih društava, iako su znali da ona nemaju zaposlene radnike, magacinski prostor i opremu.

Potom su, kako se sumnja, A. F. i D. M. svoj deo novca preneli na račun privrednog društva osumnjičenog M. N. koji je novac u celosti dalјe preneo na tekući račun osumnjičenog Ž. S., na osnovu iznajmlјene građevinske opreme i mehanizacije koju Ž. S. nije posedovao, i koji je istog dana celokupan iznos elektronski prebacio na tekuće račune osumnjičenih  V. D., M. C., D. M., M. N. i šezdesetdvogodišnjakinje, na ime navodne pozajmice.

Petoro osumnjičenih su potom podizali deo novca u iznosu od 9.096.500 dinara, dok su V. D. i M. C. ostatak novca u iznosu od 69.086.200 dinara uplaćivali na račune svojih privrednih društava „Katrin kompani“ doo i „KG - Katrin grupacija“ doo, na ime pozajmice osnivača za likvidnost.

V. D. i M. C.  su na taj način celokupan iznos novca držali i koristili za svoje potrebe sa znanjem da je stečen kriminalnom delatnošću i sa obračunatim porezom, naneli štetu privrednom društvu „Katrin Kompani“ doo i budžetu Republike Srbije u iznosu od 26.971.367 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni u Posebno odelјenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.