Актуелно

Поповић Ивковић: За ефикасан одговор на мигрантску кризу потребно заједничко, трајно и свеобухватно решење

07.11.2019.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић поручила је данас у Аустрији да је за ефикасан одговор на мигрантску кризу потребно заједничко, трајно и свеобухватно решење и јасан став најмоћнијих европских држава...
Поповић Ивковић: За ефикасан одговор на мигрантску кризу потребно заједничко, трајно и свеобухватно решење
Поповић Ивковић: За ефикасан одговор на мигрантску кризу потребно заједничко, трајно и свеобухватно решење
Поповић Ивковић: За ефикасан одговор на мигрантску кризу потребно заједничко, трајно и свеобухватно решење

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић поручила је данас у Аустрији да је за ефикасан одговор на мигрантску кризу потребно заједничко, трајно и свеобухватно решење и јасан став најмоћнијих европских држава.

Поповић Ивковић је, на Министарској конференцији Салзбуршког форума, подсетила да је Република Србија била једна од земаља која је претрпела највећи притисак таласа миграција 2015. и 2016. године.

„И даље имамо активну улогу у решавању и ефикасно сарађујемо са нашим суседима и државама чланицама ЕУ у превазилажењу проблема мигрантске кризе. Усвојили смо Закон о азилу и привременој заштити и Закон о странцима који у потпуности регулишу питање миграција, али и спречавају злоупотребе и који су потпуно усклађени са европским нормама“, указала је Поповић Ивковић.

Она је навела да је број изражених намера за тражење азила у Републици Србији од 2015. до 2018. године опадао, али да је током ове године поново почео да расте и да је закључно са 28. октобром издато више од 10.000 потврда о регистрацији странаца, који су изразили намеру да поднесу захтев за азил.

„Реч је о мигрантима који желе да иду у Аустрију, Немачку, Шведску и који заправо не желе да остану код нас, а у нашу државу су ушли управо из земаља Европске уније“, појаснила је Поповић Ивковић.

Према њеним речима, миграције са собом носе претње од других видова криминала, као што су пролазак потенцијалних терориста и трговина људима.

„Република Србија посвећује посебну пажњу оперативној сарадњи, како са нашим суседима, тако и са свим међународним партнерима у борби против транснационалног криминала“, истакла је Поповић Ивковић и изразила забринутост поводом повратка лица са страних ратишта која могу наставити са својим радикалним активностима на територијама на којима бораве.

Безбедносно су, како је навела, посебно интересантне особе са територије Косова и Метохије које учествују, или су учествовале, на ратиштима у Сирији и Ираку, а чији број је већи од 400, од којих се на територију јужне покрајине вратило више од 100 особа.

Говорећи о сузбијању трговине људима, која прати миграције, Поповић Ивковић је истакла да је у првих девет месеци ове године у Србији процесуирано 28 осумњичених за извршење кривичног дела трговина људима и да је идентификовано 18 жртава, од којих су 17 жене, међу којима је девет малолетница.

Поповић Ивковић је закључила да је чланство Србије у Европску унију и даље стратешки приоритет Републике Србије и да је наша земља посвећена реформским процесима и европским интеграцијама, не само да би се прикључила европској породици, већ првенствено због добробити својих грађана, економске стабилности и безбедности.