Aktuelno

Ministri Gašić i Spasovski razgovarali o saradnji dve zemlјe u oblasti unutrašnjih poslova

13.11.2023.
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić razgovarao je danas, na marginama 24. Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi (PCC SEE), sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Oliverom Spasovskim o saradnji dve zemlјe u oblasti unutrašnjih poslova, s posebnim akcentom na suzbijanje iregularnih migracija...

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić razgovarao je danas, na marginama 24. Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi (PCC SEE), sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Oliverom Spasovskim o saradnji dve zemlјe u oblasti unutrašnjih poslova, s posebnim akcentom na suzbijanje iregularnih migracija.

Ministri Gašić i Spasovski istakli su da ni jedna država sama ne može da reši problem iregularnih migracija i da je stoga neophodno da države reaguju jedinstveno u cilјu pronalaženja najbolјeg odgovora na ovaj izazov.

Na sastanku je konstatovano da migranti i u Srbiju i u Severnu Makedoniju ulaze iz zemalјa Evropske unije, zbog čega je neophodno pronaći adekvatno rešenje za njihov povratak u zemlјe porekla. 

Ministar Gašić je podvukao da je suzbijanje iregularnih migracija jedan od strateških prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova i da Srbija od kraja oktobra ove godine, sprovodi odlučnu akciju usmerenu na suzbijanje iregularnih migracija i očuvanje bezbednosti građana.

Ministar Spasovski je istakao da zajedničke patrole sa pripadnicima Frontex-a daju rezultate i ukazao da je tokom ove godine u Severnoj Makedoniji zabeleženo smanjenje iregularnih migracija za čak 50 odsto.

Zajedničke patrole graničnih policija dve zemlјe daju dobre rezultate, ocenili su Gašić i Spasovski i dogovorili dalјe korake ka unapređenju saradnje u ovoj oblasti.