Актуелно

Mинистри Гашић и Спасовски разговарали о сарадњи две земље у области унутрашњих послова

13.11.2023.
Министар унутрашњих послова Републике Србије Братислав Гашић разговарао је данас, на маргинама 24. Комитета министара Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи (PCC SEE), са министром унутрашњих послова Републике Северне Македоније Оливером Спасовским о сарадњи две земље у области унутрашњих послова, с посебним акцентом на сузбијање ирегуларних миграција...

Министар унутрашњих послова Републике Србије Братислав Гашић разговарао је данас, на маргинама 24. Комитета министара Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи (PCC SEE), са министром унутрашњих послова Републике Северне Македоније Оливером Спасовским о сарадњи две земље у области унутрашњих послова, с посебним акцентом на сузбијање ирегуларних миграција.

Министри Гашић и Спасовски истакли су да ни једна држава сама не може да реши проблем ирегуларних миграција и да је стога неопходно да државе реагују јединствено у циљу проналажења најбољег одговора на овај изазов.

На састанку је констатовано да мигранти и у Србију и у Северну Македонију улазе из земаља Европске уније, због чега је неопходно пронаћи адекватно решење за њихов повратак у земље порекла. 

Министар Гашић је подвукао да је сузбијање ирегуларних миграција један од стратешких приоритета Министарства унутрашњих послова и да Србија од краја октобра ове године, спроводи одлучну акцију усмерену на сузбијање ирегуларних миграција и очување безбедности грађана.

Министар Спасовски је истакао да заједничке патроле са припадницима Frontex-а даjу резултате и указао да је током ове године у Северној Македонији забележено смањење ирегуларних миграција за чак 50 одсто.

Заједничке патроле граничних полиција две земље дају добре резултате, оценили су Гашић и Спасовски и договорили даље кораке ка унапређењу сарадње у овој области.