Актуелно

Одржан први састанак о спровођењу Мапе пута

08.05.2019.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић истакао је данас, на првом састанку о спровођењу Мапе пута за одрживо решење за сузбијање недозвољеног поседовања, злоупотребе и трговине малокалибарским и лаким оружјем и припадајућом муницијом на Западном Балкану, да је Република Србија у процесу успостављања механизма координације који ће омогућити имплементацију активности које су предвиђене Мапом пута...
Одржан први састанак о спровођењу Мапе пута
Одржан први састанак о спровођењу Мапе пута
Одржан први састанак о спровођењу Мапе пута
Одржан први састанак о спровођењу Мапе пута
Одржан први састанак о спровођењу Мапе пута

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић истакао је данас, на првом састанку о спровођењу Мапе пута за одрживо решење за сузбијање недозвољеног поседовања, злоупотребе и трговине малокалибарским и лаким оружјем и припадајућом муницијом на Западном Балкану, да је Република Србија у процесу успостављања механизма координације који ће омогућити имплементацију активности које су предвиђене Мапом пута.

„Огроман труд и напор су уложени да данас, нешто више од годину дана након усвајања заједничке изјаве у Подгорици, будемо спремни да искажемо наше приоритете у области управљања малокалибарским и лаким оружјем. Република Србија усмерава своје приоритете у овој области као допринос имплементацији нове стратегије Европске уније о управаљању оружјем из новембра 2018. године која је усвојена у Лондону у оквиру Берлинског процеса“, рекао је Миличковић на почетку првог састанка у Београду.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова је истакао да су реформе Министарства усмерене у четири повезана правца који се односе на измену нормативног оквира у смислу усаглашавања са правним тековинама ЕУ у овој области, унапређење организационе структуре техничких капацитета и људских ресурса, као и дефинисање нових оперативних процедура које ће створити бољи оквир за борбу против илегалне трговине ватреним оружјем.

Такође, како је истакао, реформе се односе и на јачање капацитета  за складиштење оружја, муниције и експлозива уз стварање услова за континуирано уништење њихових вишкова, као и унапређење поступка добровољне предаје оружја и процеса легализације.

Миличковић је нагласио да се јачањем капацитета за област контроле малокалибарског и лаког оружја посредно јачају капацитети и у другим областима, пре свега у области интегрисаног управљања границом и борбе против прекограничног криминала.

„Циљ нам је да до 2024. године у циљу јачања сопствених капацитета за одговор на растуће претње од ватреног оружја, муниције и експлозивних материја испунимо свих седам предвиђених циљева Мапом пута у што је могуће већој мери“, поручио је Миличковић.

Он се захвалио Европској унији, Француској и Немачкој што на одговоран и предан начин чине додатне напоре у циљу усаглашавања регионалног одговора на проблем илегалног поседовања и кријумчарења ватреног оружја, муниције и експлозива, као и УНДП-СИСАК-у на помоћи у имплементацији националних политика и доприносу за развој и јачање капацитета МУП-а.

Заменик амбасадора Француске у Србији Никола Фај је истакао важност ове теме за Француску која прати имплементацију Мапе пута.

„Желео бих да похвалим посвећеност српских власти и кажем да се радујемо што ће национални акциони план ускоро бити усвојен. То је веома важно за Поглавље 24“, рекао је Фај.

Јан Ритерхоф, немачки официр за везу је истакао да је Мапа пута израђена од стране власти на Западном Балкану уз техничку подршку СИСАК-а и уз консултацију са Европском унијом и другим актерима. Он се захвалио Влади Србије на конструктивној сарадњи по овом питању.

Марчело Репићи, представник Делегације Европске уније у Србији похвалио је посвећеност Србије када је реч о физичкој безбедности и управљању складиштењем оружја и муниције као и да се пракса легализације показала као делотворна и дала веома добре резултате.

„Усвајање Националног плана за малокалибарско и лако оружје је неопходна алатка за успешно остваривање Мапе пута“, истакао је Репићи.