Актуелно

Одржана Свечана промоција 711 нових полицајаца и ватрогасаца, дипломираних студената КПУ у Новом Саду

21.05.2019.
Свечана промоција 711 нових полицајаца и ватрогасаца, полазника 17. и 18. класе Центра за основну полицијску обуку, 4. класе полазника основне обуке припадника ватрогасно–спасилачких јединица и дипломираних студената Криминалистичко-полицијског универзитета oдржана је данас на Тргу слободе у Новом Саду...
Одржана Свечана промоција 711 нових полицајаца и ватрогасаца, дипломираних студената КПУ у Новом Саду
Одржана Свечана промоција 711 нових полицајаца и ватрогасаца, дипломираних студената КПУ у Новом Саду
Одржана Свечана промоција 711 нових полицајаца и ватрогасаца, дипломираних студената КПУ у Новом Саду
Одржана Свечана промоција 711 нових полицајаца и ватрогасаца, дипломираних студената КПУ у Новом Саду
Одржана Свечана промоција 711 нових полицајаца и ватрогасаца, дипломираних студената КПУ у Новом Саду
Одржана Свечана промоција 711 нових полицајаца и ватрогасаца, дипломираних студената КПУ у Новом Саду

Свечана промоција 711 нових полицајаца и ватрогасаца, полазника 17. и 18. класе Центра за основну полицијску обуку,  4. класе полазника основне обуке припадника ватрогасно–спасилачких јединица и дипломираних студената Криминалистичко-полицијског универзитета oдржана је данас на Тргу слободе у Новом Саду.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће држава настојати да они који су први када је реч о безбедности никада више не буду последњи по ономе што држава даје, а потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је да ће држава наставити да брине о припадницима полиције, чији је задатак да буду у служби грађана и да покажу да је Србија јача од криминалаца.

„Изашли смо из дечјих болести да јачање полиције значи тобоже јачање репресије. То не значи то, већ снажење грађана, њихове безбедности и сигурности“, рекао је Вучић, који је обећао веће плате и безбеднији живот припадника полиције и њихових породица.

Председник Вучић је истакао да Србија набавља најмодернију опрему како би могла да се обрачуна са потенцијалним терористима, криминалцима и да им онемогући да зарађују новац продајући дрогу.

„У Новом Саду одржавамо ову свечаност управо зато што ће се један од жестоких удара криминалу догађати управо у овом граду, где ћемо показати грађанима да можемо да их заштитимо од оних који би да угрожавају будућност наше деце“, истакао је председник Вучић.

Он је поручио да Србија данас показује да полицијски службеници искључиво брину о грађанима и да немамо право да штедимо на будућности полиције.

„У њу млади људи попут вас у будућности треба да имају жељу да што више долазе, а ви и ваш број који се из године у годину повећава најбољи сте доказ да смо на правом путу и да све мере које смо предузели, од повећања плата, боље опреме, па до станова које градимо за припаднике служби безбедности, доносе управо оне резултате које смо желели“, нагласио је Вучић.

Председник Србије је указао да је прошле године почињено најмање кривичних дела у последњих 18 година и нагласио да тај број мора бити још мањи.

Вучић је полазницима поручио да од њих очекује напоран и тежак рад, да поштено обављају свој посао и додао да је на држави да гарантује да им егзистенција неће бити угрожена.

„Улагаћемо све више, али и гледати да на сваком месту покажемо поштовање“, истакао је председник Србије.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је да је пријем 711 нових припадника само још један корак Министарства унутрашњих послова у јачању људских капацитета.

„У последњих пет година, укључујући и вас који данас поносно стојите пред нама, примили смо више од 3.000 нових полицајаца и ватрогасаца“, прецизирао је Стефановић.

Министар је најавио да ће од октобра на српским улицама бити полазници још две класе Центра за основну полицијску обуку, са скоро 700 полазника, што ће значајно утицати на повећање безбедности државе и грађана.

Према речима Стефановића, осим јачања капацитета Министарства унутрашњих послова у људству, захваљујући огромној помоћи и подршци председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Србије, значајно су унапређени и услови рада припадника МУП-а набавком нове опреме и возила, али и кроз значајно повећање плата запосленима у Министарству унутрашњих послова.

„У претходних неколико година купили смо нове комплете полицијских униформи, радне и заштитне униформе за ватрогасце-спасиоце, а набављене су и нове борбене патике, чизме и ципеле“, рекао је Стефановић.

Министар је додао да је МУП потпуно реконструисао и модернизовао 40 борбених оклопних возила, као и да припадници Жандармерије и Специјалне антитерористичке јединице на располагању имају и нова борбена оклопна возила „Лазар“ и „Милош“.

„Договорена је и куповина седам нових хеликоптера и то четири хеликоптера типа H145 M , који ће бити испоручени ове године, као и три хеликоптера типа Super Puma“, најавио је Стефановић.

Према његовим речима, захваљујући огромном залагању председника Вучића и Владе Србије започета је изградња станова за припаднике служби безбедности које ће они моћи да купе по далеко повољнијим условима од тржишних.

„Све ово јасан је показатељ бриге Републике Србије о положају припадника Министарства унутрашњих послова. Они то свакако заслужују својим свакодневним залагањем, храброшћу и посвећеним радом“, истакао је Стефановић.

Министар је будућим полицајцима и ватрогасцима поручио да увек буду у служби грађана, да оправдају њихово поверење, да буду њихови пријатељи и добре комшије и да им пруже руку спаса када је то потребно.

„Важно је да знате да је поред брзе и професионалне реакције у критичним ситуацијама још важнији задатак да немиле догађаје спречите, да будете увек доступни грађанима“, закључио је Стефановић.

У име 711 полазника, који ће од сутра задужити униформу и постати део Министарства унутрашњих послова, захвалио се прворангирани полазник 17. класе ЦОПО Душан Филиповић.

„Свесни смо да нам, на путу који смо одабрали, препреке и изазови тек предстоје, али смо на то спремни и обећавамо да нећемо устукнути пред тешкоћама полицијског посла, јер нас плава униформа обавезује на много начина, али је најважнији да је грађани Србије препознају и прихватају као своју, као знак да могу да нам верују“, истакао је Филиповић уз обећање да ће часно служити својој отаџбини и бити понос Министарства унутрашњих послова.

Свечани дефиле будућих полицајаца и ватрогасаца предводио је заставни вод Центра за основну полицијску обуку који су чинили полазници 19. класе, која се тренутно налази на обуци.

За њим су уследили ешалони полазника 17. и 18. класе, као и 4. класе полазника основне обуке припадника ватрогасно–спасилачких јединица, као и  мешовити ешалон дипломаца Криминалистичко-полицијског универзитета и ватрогасаца–спасилаца.

Небом изнад Новог Сада прелетело је и пет хеликоптера МУП-а, а припадници Специјалне антитерористичке јединице грађанима Новог Сада приказали су вештине и способности у вежби хапшења осумњиченог који се налази у бекству.

Њихове будуће колеге у Министарству унутрашњих послова, полазници ЦОПО и студенти КПУ приказали су борилачке вештине које су стекли током школовања, а и у вежби хапшења починиоца након извршеног кривичног дела показали су савладане технике и усвојено знање.

Будући ватрогасци извели су вежбу евакуације уз помоћ спасилачког ужета и ваздушног јастука.