Актуелно

Министар Вулин: Упућена помоћ Републици Српској, Српска је приоритет Србије

31.07.2021.
По наредби министра унутрашњих послова и команданта Републичког штаба за ванредне ситуације Александра Вулина, припадници Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације упутили су се рано јутрос око 5.30 часова у Републику Српску да пруже помоћ у гашењу пожара на отвореном простору на планини Столац изнад Вишеграда...

По наредби министра унутрашњих послова и команданта Републичког штаба за ванредне ситуације Александра Вулина, припадници Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације упутили су се рано јутрос око 5.30 часова у Републику Српску да пруже помоћ у гашењу пожара на отвореном простору на планини Столац изнад Вишеграда.

Након што су припадници Министарства унутрашњих послова успели да локализују пожаре на изузетно неприступачном терену и у веома отежавајућим временским околностима у околини места Негбина код Нове Вароши и на Црном Врху код Прибоја, они су са два хеликоптера „бел“ носивости воде од једне тоне и хеликоптером „газела“ који је предвиђен за извиђање стигли на планину Столац и надљудским напорима покушавају да заједно са осталим службама Републике Српске ставе пожар под контролу.

„Република Српска је приоритет Србије. Србија ће увек помагати својој вољеној Српској. Свака потреба Републике Српске је и наша потреба. Политика Александра Вучића је јасна - заштити Србе где год да они живе. Као што смо успели да заштитимо наше грађане и њихову имовину код Нове Вароши и Прибоја, тако ћемо заштити и Србе овде у Републици Српској. Учинићемо све да грађани у Србији, али и у Републици Српској буду сигурни, мирни и безбедни.

Данас помажемо нашој Републици Српској, али смо исто тако спремни и ради да помогнемо и свим другим народима у Босни и Херцеговини, у Федерацији, као и свима у региону којима је помоћ потребна.

Поносан сам на припаднике Хеликоптерске јединице који заједно са нашим храбрим ватрогасцима-спасиоцима помажу својим колегама и браћи из Републике Српске у гашењу пожара“, изјавио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

У акцији на веома неприступачном терену на планини Столац учествује посада Хеликоптерске јединице и припадници Сектора за ванредне ситуације из Чачка и Бајине Баште. Пожар је захватио површину од око 10 хектара, а припадници Хеликоптерске јединице до сада су имали 24 налета и избацили око 20 тона воде.

Захтев за упућивање помоћи заснива се на потписаном Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Србије и Републике Српске и Меморандуму о разумевању између министарстава унутрашњих послова две земље.