Aktuelno

Ministri Vulin i Cikotić: Bez organizovanog i zajedničkog pristupa borba protiv organizovanog kriminala ne može biti uspešna

27.07.2021.
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin i ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić na sastanku koji je danas održan u Zvorniku saglasili su se da je za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala potreban organizovan i zajednički pristup obe države...

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin i ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić na sastanku koji je danas održan u Zvorniku saglasili su se da je za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala potreban organizovan i zajednički pristup obe države.

Ministar Vulin na konferenciji za novinare istakao je da kriminalci u boga ne veruju, da nemaju ni nacionalnih ni verskih predrasuda, da su otvoreni jedni prema drugima i da za njih ne postoje granice i podele.

„Zato protiv njih moramo da se borimo na isti način. Bez organizovanog i zajedničkog pristupa borba protiv organizovanog kriminala, koji pogađa sve nas podjednako, ne može biti uspešna“, poručio je ministar Vulin.

Istakavši da je saradnja policija dve zemlje veoma dobra, ministar je podsetio da je nekoliko organizovanih kriminalnih grupa razbijeno zajedničkim radom dve policije i podsetio na saradnju Uprave kriminalističke policije Srbije i policije kantona Sarajevo, zahvaljujući kojoj je migrant koji je počinio krivično delo teškog ubistva u Sarajevu uhapšen u Beogradu.

„Naša saradnja veoma dobro funkcioniše kada su takve stvari u pitanju i nastavićemo tako. Ne smemo da prepustimo kriminalcima da budu korak ispred nas. Istina je da političari još nisu uspeli da naprave ni jedinstvenu Evropu bez granica, a kamoli šta drugo, ali kriminalci jesu. Oni imaju Evropu bez granica, imaju sve bez granica, viza, prepreka, i naše policije moraju tako da se ponašaju“, istakao je ministar Vulin.

Na pitanje novinara zašto kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nije uhapšena ranije, ministar je predočio da je na čelo MUP-a došao u oktobru 2020. a da je već 8. decembra te godine formirao Radnu grupu sa zadatkom da se bavi Belivukom, Miljkovićem i njihovim pomagačima, te da je već 4. februara 2021. više od 30 pripadnika ove organizovane kriminalne grupe uhapšeno.

Ukazao je da u policijskom radu moraju da postoje dokazi, jer je između operativnog saznanja i dokaza koje možete da prikažete tužilaštvu, kasnije sudovima, veliki put.

„Nadam se da će u narednih nekoliko dana tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić podići optužnicu. Zajedno sa Bezbednosno-informativnom agencijom uz veliku podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića razbili smo jednu od najsurovijih bandi na ovim prostorima, koja je delovala i van teritorije Srbije“, rekao je ministar Vulin.

Kako je naglasio, ta banda je konačno sklonjena sa ulice i najveći deo njih, ako ne svi, dobiće zasluženu kaznu, a ako ima pravde doživotnu robiju.

Govoreći o saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine u borbi portiv organizovanog kriminala, ministar Cikotić istakao je da je na sastanku postignuta saglasnost o nastavku zajedničke saradnje.

„Činjenica je da slično gledamo na mnoge izazove i ja sam rekao da je ideal naših sigurnosnih struktura da budemo na nivou saradnje na kojoj sarađuju kriminalci, jer oni sarađuju neposrednije i bez ikakvih prepreka“, rekao je Cikotić.