Актуелно

Министри Вулин и Цикотић: Без организованог и заједничког приступа борба против организованог криминала не може бити успешна

27.07.2021.
Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин и министар безбедности Босне и Херцеговине Селмо Цикотић на састанку који је данас одржан у Зворнику сагласили су се да је за успешну борбу против организованог криминала потребан организован и заједнички приступ обе државе...

Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин и министар безбедности Босне и Херцеговине Селмо Цикотић на састанку који је данас одржан у Зворнику сагласили су се да је за успешну борбу против организованог криминала потребан организован и заједнички приступ обе државе.

Министар Вулин на конференцији за новинаре истакао је да криминалци у бога не верују, да немају ни националних ни верских предрасуда, да су отворени једни према другима и да за њих не постоје границе и поделе.

„Зато против њих морамо да се боримо на исти начин. Без организованог и заједничког приступа борба против организованог криминала, који погађа све нас подједнако, не може бити успешна“, поручио је министар Вулин.

Истакавши да је сарадња полиција две земље веома добра, министар је подсетио да је неколико организованих криминалних група разбијено заједничким радом две полиције и подсетио на сарадњу Управе криминалистичке полиције Србије и полиције кантона Сарајево, захваљујући којој је мигрант који је починио кривично дело тешког убиства у Сарајеву ухапшен у Београду.

„Наша сарадња веома добро функционише када су такве ствари у питању и наставићемо тако. Не смемо да препустимо криминалцима да буду корак испред нас. Истина је да политичари још нису успели да направе ни јединствену Европу без граница, а камоли шта друго, али криминалци јесу. Они имају Европу без граница, имају све без граница, виза, препрека, и наше полиције морају тако да се понашају“, истакао је министар Вулин.

На питање новинара зашто криминална група Вељка Беливука и Марка Миљковића није ухапшена раније, министар је предочио да је на чело МУП-а дошао у октобру 2020. а да је већ 8. децембра те године формирао Радну групу са задатком да се бави Беливуком, Миљковићем и њиховим помагачима, те да је већ 4. фебруара 2021. више од 30 припадника ове организоване криминалне групе ухапшено.

Указао је да у полицијском раду морају да постоје докази, јер је између оперативног сазнања и доказа које можете да прикажете тужилаштву, касније судовима, велики пут.

„Надам се да ће у наредних неколико дана тужилац за организовани криминал Младен Ненадић подићи оптужницу. Заједно са Безбедносно-информативном агенцијом уз велику подршку председника Србије Александра Вучића разбили смо једну од најсуровијих банди на овим просторима, која је деловала и ван територије Србије“, рекао је министар Вулин.

Kако је нагласио, та банда је коначно склоњена са улице и највећи део њих, ако не сви, добиће заслужену казну, а ако има правде доживотну робију.

Говорећи о сарадњи Србије и Босне и Херцеговине у борби портив организованог криминала, министар Цикотић истакао је да је на састанку постигнута сагласност о наставку заједничке сарадње.

„Чињеница је да слично гледамо на многе изазове и ја сам рекао да је идеал наших сигурносних структура да будемо на нивоу сарадње на којој сарађују криминалци, јер они сарађују непосредније и без икаквих препрека“, рекао је Цикотић.