Актуелно

Вулин: Не постоји оправдање да седнете пијани и дрогирани за волан, настављамо појачану контролу саобраћаја на свим путним правцима

05.05.2022.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин поводом међународне акције појачане контроле саобраћаја усмерене на откривање прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци, апеловао је још једном на све возаче да се одговорно понашају у саобраћају...

Министар унутрашњих послова Александар Вулин поводом међународне акције појачане контроле саобраћаја усмерене на откривање прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци, апеловао је још једном на све возаче да се  одговорно понашају у саобраћају. 

„У прва четири месеца ове године, због вожње под дејством алкохола из саобраћаја је искључено више од 17.500 возача, што је за 40 одсто више у односу на исти период прошле године, док је због вожње под дејством психоактивних супстанци из саобраћаја искључено 850 возача, што је за чак 60 одсто више у односу на прошлу годину. Од почетка године, возачи под дејством алкохола учествовали су у 1.019 саобраћајних незгода, а возачи под дејством психоактивних супстанци у 37 саобраћајних незгода. Поражавајуће је да и поред сталних упозорења и апела, појачане контроле саобраћаја и санкција и даље постоје немарни и неодговорни људи који седају за волан пијани или дрогирани. Дубоко се залажем да се онима који пијани или дрогирани изазову саобраћајну несрећу суди као за покушај убиства", истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин и нагласио да ће замолити председника Вучића да искористи свој огроман утицај који има међу српским народом и апелује  на грађане да се понашају одговорније у саобраћају. 

„Kао министар унутрашњих послова лично ћу замолити председника Републике Србије Александра Вучића који има највећи могући ауторитет међу српским народом да апелује на наше  грађане да буду одговорнији у саобраћају", истакао је министар полиције Александар Вулин.

„Током недавно завршене акције појачане контроле саобраћаја за време васкршњих и првомајских празника, због вожње под дејством алкохола из саобраћаја је искључено 2.608 возача, од чега је чак 526 задржано на трежњењу у службеним просторијама јер су управљали возилом са више од 1,20 промила алкохола у организму. Имали смо пример у Чоки где је саобраћајна полиција из саобраћаја искључила тридесетчетворогодишњег возача који је управљао мопедом са 3,59 промила алкохола у организму, док је у Пожеги из саобраћаја искључен четрдесетшестогодишњи возач који је управљао путничким возилом са 3,47 промила у организму.  У службеним просторијама задржано је и 96 возача који су управљали возилом под дејством психоактивних супстанци", поручио је министар унутрашњих послова. 

„За овако неодговорно и несавесно понашање нема оправдања. Нема оправдања да се понашате неодговорно према другим учесницима у саобраћају, а посебно не према својој деци. Одмор и празници нису оправдање да седнете за волан пијани. У уторак, у Обреновцу, човек је са 0,98 примила алкохола у организму изазвао саобраћајну несрећу, његово дете старости седам година задобило је тешке телесне повреде. Због немарности и вожње под дејством алкохола, можете да изгубите оно што је највредније, дете. Размислите о томе. Саобраћајна полиција ће и у наредном периоду наставити да спроводи појачану контролу саобраћаја на свим путним правцима", поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Припадници Управе саобраћајне полиције до 10. маја ове године спроводе акцију појачане контроле саобраћаја, која је усмерена на откривање прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци, а спроводи се у тридесет европских земаља које су чланице Мреже саобраћајних полиција Европе – РОАДПОЛ.

Такође, у склопу ове акције, у суботу, 7. маја, биће реализована и акција под називом „Alcohol and Drugs Marathon”, када ће током 24 часа у контроли саобраћаја непрекидно бити ангажовани сви расположиви уређаји за откривање присуства алкохола и психоактивних супстанци.