Aktuelno

Ministar Stefanović sastao se sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim

19.06.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje srpske policije i ruskih bezbednosnih službi...
Ministar Stefanović sastao se sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim
Ministar Stefanović sastao se sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje srpske policije i ruskih bezbednosnih službi.

Tema sastanka ministra Stefanovića, koji boravi u dvodnevnoj poseti Rusiji povodom 10. Međunarodnog skupa visokih zvaničnika zaduženih za pitanja bezbednosti, sa Patruševim bila je buduća saradnja dve države u borbi protiv terorizma, kao i organizovanog i drugih vidova kriminala.

Tokom susreta u ruskom gradu Ufa, ministar Stefanović upoznao je Patruševa i sa poslednjim ugrožavanjem bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, osvrnuvši se posebno na činjenicu da je tom prilikom pretučen i predstavnik Ujedinjenih nacija. Kako je naglasio Stefanović, to je samo još jedan od dokaza da, zahvalјujući predstavnicima prištinskih institucija, na Kosovu i Metohiji nema vladavine prava i zakona, zbog čega je sigurnost Srba dodatno pogoršana.

Ministar Stefanović se osvrnuo i na ponovni zahtev takozvanog Kosova za prijem u Interpol, podsetivši da je to u suprotnosti sa osnovnim pravilima ove međunarodne policijske organizacije, kao i sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. On je dodao da je i poslednji upad kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova i Metohije dokaz da se od Prištine nikako ne može očekivati da poštuje međunarodno pravo, niti pravila rada Interpola.

Stefanović se zahvalio Patruševu i na principijelnoj podršci Rusije našoj zemlјi povodom statusa Kosova i Metohije, ali i drugim pitanjima koja se tiču južne srpske pokrajine.

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev potvrdio je da će oni pružiti podršku Republici Srbiji na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola kako bi se sprečio prijem takozvanog Kosova.