Актуелно

На КПУ представљена монографија „Историја полиције у Србији“

26.04.2023.
Монографија „Историја полиције у Србији“, која је данас представљена на Криминалистичко-полицијском универзитету прати историју српске полиције од времена Немањића до наших дана...

Монографија „Историја полиције у Србији“, која је данас представљена на Криминалистичко-полицијском универзитету прати историју српске полиције од времена Немањића до наших дана.

Монографија, аутора Бранка Богдановића и Иване Крстић Мистриџеловић,  плод је жеље да се гради објективна слика о нашој полицији у прошлости и да се на једном месту окупе најважнија знања о настанку, раду и улози полицији у Србији, која баштини позамашну традицију.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић  говорећи о важности ове монографије, нагласио је да полиција, у сваком друштву, има значајну улогу, не само у очувању јавног реда и мира, већ и општег поретка у држави.

Кроз историју дугу више од два века, како је нагласио, улога полиције се мењала, прилагођавала развоју и расту целокупне државе.

Подсетио је да је прво Министарство унутрашњих дела основано давне 1811. године и да је први министар био Јаков Ненадовић и да је од тада српска полиција прошла кроз бројне изазове, ратове и турбулентна времена.

Али увек је, како је истакао, имала исту мисију – била уз свој народ и заједно са њим носила бреме многих тешких времена.

„Данашња држава, вођена председником Александром Вучићем, усмерена је на целокупни развој Србије, за шта су кључни предуслови мир и стабилност. Зато је неопходно да на руководећим местима у Министарству унутрашњих послова буду професионални и стручни људи, да цео систем људских ресурса у Министарству унутрашњих послова буде добро организован, тако да полиција буде ефикаснија и бржа у обављању својих задатака у служби државе и свих грађана“, казао је Бркић.

Према његовим речима, руководство Министарства унутрашњих послова предвођено министром Братиславом Гашићем, од првог дана ради на опремању припадника полиције, обезбеђивању савремених услова за рад, али и рационализацију трошкова, како би средства била усмерена на унапређење и обнову свих ресурса МУП-а.

„Предано улажемо, радимо, градимо и унапређујемо, како би будуће генерације имале уређен систем, који ће им бити чврст темељ, на којем ће лако доградити и прилагодити свој рад долазећим временима и изазовима које она носе“, рекао је државни секретар Бркић.

Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета Зоран Ђурђевић истакао је да градња будућности није могућа без осврта на прошлост и да најбољи пут у будућност могу изабрати они који поштују и знају своју историју и који из ње уче.

„Читајући ову монографију спознаћемо не само како се кроз време развијала српска полиција, већ ћемо уочити висок степен развијености наше полиције у конкретном времену, који нас позива на одговорност и обавезу да наставимо да развијамо и градимо полицијску професију“, казао је ректор Ђурђевић.

Монографију „Историја полиције у Србији“ издао је Криминалистичко-полицијски универзитет, уз подршку Јавног предузећа „Пошта Србије“.