Актуелно

Ребић и Мариновић разговарали о значају употребе система видео-надзора у циљу повећања безбедности грађана

25.08.2020.
Директор полиције Владимир Ребић разговарао је данас са Повереником за информације од јавног значаја Миланом Мариновићем о значају употребе система видео-надзора у циљу повећања безбедности грађана и њихове имовине...
  Ребић и Мариновић разговарали о значају употребе система видео надзора у циљу повећања безбедности грађана
  Ребић и Мариновић разговарали о значају употребе система видео надзора у циљу повећања безбедности грађана
  Ребић и Мариновић разговарали о значају употребе система видео надзора у циљу повећања безбедности грађана

Директор полиције Владимир Ребић разговарао је данас са Повереником за информације од јавног значаја Миланом Мариновићем о значају употребе система видео-надзора у циљу повећања безбедности грађана и њихове имовине.

Ребић и Мариновић су се сагласили да је увођење савремених технологија у циљу борбе против криминала значајно, али и да је важно да буде усклађено са законском регулативом.

Мариновић је рекао да се постојећи систем видео-надзора, који је постављен у Београду, користи у складу са законом. Управо то је констатовано и у извештају Повереника, након што је прошле године спроведен поступак надзора у Полицијској управи за град Београд.

Тема састанка коме су, између осталих, присуствовали и помоћници министра унутрашњих послова Слободан Недељковић и Жељко Веселиновић, било је и коришћење биометријских података путем система видео-надзора.

Директор полиције је истакао да Министарство унутрашњих послова не користи такозвани систем за препознавање лица и да такве информације, које су се више пута појавиле у јавности, апсолутно нису тачне.

Мариновић је истакао да је потребно успоставити одговарајући законски оквир за обраду биометријских података, односно за коришћење идентификације лица употребом система видео-надзора. Ребић је нагласио да ће МУП, као и до сада, систем видео-надзора користити искључиво у складу са законом.

Ребић и Мариновић су се сагласили да би наведена метода обраде података, која је успостављена и у неким од најразвијенијих демократских земаља, могла дати резултат приликом откривања учинилаца најтежих кривичних дела.