Актуелно

Обновљена институција позорника, нових 400 позорника на улицама Србије

10.01.2022.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин састао се данас са 228 припадника МУП-а који су у Београду ангажовани као позорници, међу њима је 170 нових позорника који су крајем прошле године завршили обуку у Центру за полицијску обуку у Сремској Kаменици, а 1. јануара ступили на своју прву дужност...
Обновљена институција позорника, нових 400 позорника на улицама Србије
Обновљена институција позорника, нових 400 позорника на улицама Србије
Обновљена институција позорника, нових 400 позорника на улицама Србије
Обновљена институција позорника, нових 400 позорника на улицама Србије
Обновљена институција позорника, нових 400 позорника на улицама Србије
Обновљена институција позорника, нових 400 позорника на улицама Србије

Министар унутрашњих послова Александар Вулин састао се данас са 228 припадника МУП-а који су у Београду ангажовани као позорници, међу њима је 170 нових позорника који су крајем прошле године завршили обуку у Центру за полицијску обуку у Сремској Kаменици, а 1. јануара ступили на своју прву дужност.

Министар Вулин је, обраћајући се позорницима, нагласио да је председник Александар Вучић од Министарства унутрашњих послова тражио да улице буду сигурне и мирне, да закон штити подједнако све. Захвалио им се што је њихов избор био да раде као полицајци у заједници, да буду са онима којима је помоћ потребна сваког дана. 

„Вама се неће обраћати најјачи, вама ће се обраћати најслабији, и нека вас баш то учини јаким. Ви сте ту за свакодневну муку, за оно због чега други често окрену главу. Ви сте ту да помогнете неком старом, неком младом, ви сте ту да охрабрите и да помогнете, да вратите поверење обичног човека у државу, да када види унуиформу полиције, да се од ње не склања већ да јој се приближава, јер је поносан и сигуран да онај који иза те униформе дише јесте вредан сваког поштовања и поверења.
 
Изабрали сте да помажете онима којима је помоћ потребна, изабрали сте да будете уз најслабије, зато ви морате да будете најјачи. Упознајте своје улице, своје људе, чувајте свачији образ и свачије достојанство. Не брините о положају и снази оног са ким причате, брините само о закону и земљи коју чувате. Kолико вас буду волели толико ће вас поштовати.

Нека испред вас не иде страх, нека испред вас иде поштовање. Хвала вам за избор, а желим вам да време које је пред вама покаже колико је ваш избор био вредан и исправан, и колико сте ви достојни њега. Држава Србија је поносна на вас, председник Александар Вучић је поносан на вас, сви ми смо поносни на ваш избор и учинићемо све да вам живот буде једноставнији, а дужности које су пред вама лакше за решавање", поручио је министар Вулин новим колегама позорницима. 

У Полицијској управи за град Београд послове полицајца у заједници - позорника до сада је обављало 58 полицијских службеника, а од 1. јануара им се придружило још 170 младих колега који су завршили основну полицијску обуку у Центру за обуку у Сремској Kаменици. Центар је, по први пут, полазнике оспособљавао за рад на месту позорника па су кандидати у току обуке прошли специфичне модуле у области рада полиције у заједници, проблемски оријентисаног рада и вештина комуникације и стекли потребна знања и вештине неопходне за обављање свог посла. 

Полицајац Александар Поповић из ПС Врачар, који већ неколико година ради као позорник, каже да је суштина њиховог посла да слушају грађане и у правом смислу те речи буду њихов сервис.

„Наш посао је да уочимо и идентификујемо проблем у заједници а затим и да га решимо. То не бисмо могли да немамо подршку грађана, да нам се они не обраћају са проблемима које имају, да немају поверења у нас. Полицајци у униформи који су у пешачким патролама пружају грађанима осећај сигурности и развијају добар однос, однос поверења, између грађана и полиције. Да бисмо били што ефикаснији, битно је да добро познајемо специфичности локалне заједнице за коју је сваки позорник задужен и да на проблеме реагујемо у њиховој почетној фази како би спречили веће последице", рекао је позорник Поповић.

Нови позорници који су на дужност ступили 1. јануара ове године и који ће у наредном периоду обављати свој посао уз помоћ и савете старијих колега, Мирјана Грујућ из ПС Обреновац и Александар Лапчевић из ПС Батајница, слажу се да је јако битно успоставити партнерски однос са грађанима како би, заједно унапредили њихову безбедност. 

„Једино уз помоћ грађана можемо брзо да идентификујемо проблеме и да их заједно са другим партнерима из локала ефикасно и решимо", каже позорник Грујић.

Полицијске послове „полицајца у заједници" у Србији је, до краја  прошле године, обављало 390 полицијских службеника, а од 1. јануара послове полицајца позорника обављаће још 400 полицијских службеника, који ће бити распоређени у свим већим градовима у Србији.