Актуелно

Председник Вучић: Српско јединство показује да смо научили лекције

04.08.2021.
Политиком српског јединства, уједињавања око циљева око којих можемо да се договоримо, довољно показујемо да смо научили тешке лекције из прошлости, истакао је данас председник Републике Србије Александар Вучић...
Председник Вучић: Српско јединство показује да смо научили лекције
Председник Вучић: Српско јединство показује да смо научили лекције
Председник Вучић: Српско јединство показује да смо научили лекције

Политиком српског јединства, уједињавања око циљева око којих можемо да се договоримо, довољно показујемо да смо научили тешке лекције из прошлости, истакао је данас председник Републике Србије Александар Вучић.

Председник је, после састанка са руководством Републике Српске, коjем је присуствовао и министар унутрашњих послова Александар Вулин, нагласио да Србија мора да буде опрезна и да мора да води рачуна о свим аспектима, пре свега да брине о свом економском расту, миру и о томе шта ће оставити у будућности својој деци.

Рекао је да разуме фрустрације српског члан Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика политичким приликама у БиХ.

„Мислим да је сваки разговор добар, а разумем одлуке људи у РС које су донели. Верујем да је могуће постићи договоре у будућности, који би значили више поштовања, разумевања и, пре свега, поштовања Дејтонског споразума, јер он није донео само мир, па можете да радите са њим шта хоћете, већ је донео механизме на основу којих БиХ постоји, на којима постоји Република Српска", рекао је председник Вучић.

„Треба да се држимо Дејтонског споразума“, поручио је Вучић одговарајући на питање да ли чињеница да високи представник међународне заједнице није изабран на основу одлуке Савета безбедности УН може имати неке импликације на његове одлуке и позицију.

Вучић је казао да ће Србија увек имати сву пажњу и све време света да слуша своје сестре и браћу из Републике Српске, представнике нашег народа и да им, у чему год може, излази у сусрет.

Председник је нагласио да је на састанку договорено да до 15. септембра буду донети нацрти закона о заштити и употреби српског језика и ћириличног писма, који ће донети исту нормативу у Србији и Републици Српској.

До Дана јединства, како је рекао, треба да се донесу нацрти закона, како би се ишло на уређење школских програма из најважнијих предмета, посебно историје, географије, српског језика и књижевности, чиме би школе у Србији и Републици Српској имале исти садржај.

„Сигуран сам да, ако се не усагласимо око неког питања, па тако и неких спољнополитичких, неће нико да се љути. Поносан сам на чињеницу што претходних неколико година није било размене тешких речи и тако ћемо наставити. Захвалан сам што је Додик увек поштовао наш договор, а верујем да ће и у будућности моћи да рачуна са још већом подршком Србије“, закључио је председник Србије.