Актуелно

Министар Вулин: Србија се на мигрантској рути најуспешније бори против кријумчарења људи

10.02.2021.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да се на мигрантској рути Србија најуспешније бори против кријумчарења људи и нагласио да Министарство унутрашњих послова улаже озбиљне напоре како би ирегуларне мигранте склонило са улица и сместило их у кампове у којима им је обезбеђено све што им је потребно...

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да се на мигрантској рути Србија најуспешније бори против кријумчарења људи и нагласио да Министарство унутрашњих послова улаже озбиљне напоре како би ирегуларне мигранте склонило са улица и сместило их у кампове у којима им је обезбеђено све што им је потребно.

Образлажући Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о сарадњи у области борбе против кријумчарења миграната пред посланицима Скупштине Србије, министар Вулин је нагласио да је сарадња са суседима значајна и да је то начин да још озбиљније и ефикасније заштитимо своје границе, државу и наш начин живота.

„Сваког човека на нашој територији штити закон и међународно право, али под условом да он поштује закон и међународно право. Не може Србија да постане паркинг за мигранте, држава у коју ће улазити и излазити како ко хоће, а време на нашој територији проводити како хоће. То држава Србија не може да дозволи и није дозволила“, рекао је министар Вулин.

Министарство унутрашњих послова, како је истакао, улаже максималне напоре да се ирегуларни мигранти склоне са наших улица, јер на њима не могу бити неконтролисано и учиниће све да се наш начин живота ни на који начин не поремети.

Министар Вулин је оценио да мигрантска криза која је почела 2015. године, како ствари стоје, неће ни престати.

„Докле год су овакви економско-политички односи у свету, докле год Европска унија није у стању да формулише заједничку политику када су мигранти у питању, докле год велике и моћне земље не буду успеле да постигну заједнички став по питању мигрантске кризе она ће се наставити“, рекао је министар Вулин.

Министар Вулин, који је пред посланицима Народне Скупштине образлагао и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Лесото о сарадњи у области одбране, истакао је да је тај споразум начин да се захвалимо тој држави и искажемо јој поштовање на великој храбрости коју је показала у поштовању међународног права, када је повукла признање такозваног Косова.

„Даљина која постоји између Србије и Краљевине Лесото није нешто што треба да нас обесхрабри у сарадњи и овај Споразум је однос искреног поштовања за нешто што је Краљевина Лесото урадила у једном важном тренутку, повукла признање лажне државе Косово“, истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, Лесото није велика земља, нема велике потенцијале, које имају неке друге бројније, богатије, наоружаније афричке земље, али је, како је навео, баш зато што је мала показала храброст да поштује међународно право.