Aktuelno

Ministar Gašić razgovarao sa Veranom Matićem, predsednikom Komisije za istraživanje ubistava novinara

14.03.2023.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić razgovarao je danas sa Veranom Matićem, predsednikom Komisije za istraživanje ubistava novinara i članom radnih grupa za zaštitu i bezbednost novinara, o značaju jačanja zajedničke saradnje u cilјu efikasnijeg rešavanja slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara...

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić razgovarao je danas sa Veranom Matićem, predsednikom Komisije za istraživanje ubistava novinara i članom radnih grupa za zaštitu i bezbednost novinara, o značaju jačanja zajedničke saradnje u cilјu efikasnijeg rešavanja slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara.

Na sastanku je ukazano na potrebu razvijanja mehanizma brzih odgovora u situacijama u kojima se novinari osećaju ugroženim, kao i rada na prevenciji i edukaciji novinara i predstavnika MUP-a u vezi sa pitanjima koja se odnose na bezbednost novinara.

Ministar Gašić je naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova kontinuirano radi na očuvanju bezbednosti novinara, kao i da reaguje na svaku pretnju i ugrožavanje bezbednosti.

„Uvek smo spremni za saradnju i otvoreni za sva pitanja u vezi sa bezbednošću novinara. Veoma je važno da se osećaju sigurno i bezbedno dok obavlјaju svakodnevne novinarske zadatke. Ministarstvo unutrašnjih poslova daće snažan doprinos u radu Komisije za istraživanje ubistava novinara i policijski službenici će aktivno učestvovati u njenom radu“, istakao je ministar Gašić.

Matić je dosadašnju saradnju sa MUP-om, kroz Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, ocenio veoma dobrom.

 „Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova u Stalnoj radnoj grupi dostupan je novinarskim i medijskim udruženjima i njihovim kontakt tačkama za razmenu informacija o napadima na novinare. U prethodnih nekoliko dana primetan je porast nasilјa nad novinarima i potrebna je adekvatna i harmonizovana reakcija nadležnih institucija i medijske zajednice u svakom pojedinačnom slučaju kako bi počinioci bili privedeni pravdi. Svaki napad na novinara je napad na osnovne principe i vrednosti jednog demokratskog društva“, rekao je Matić i dodao da je sa ministrom Gašićem razgovarao i o dalјem radu Komisije za istraživanje ubistava novinara budući da su neki od njenih članova penzionisani.