Актуелно

Стефановић: Кину и Србију повезује челично пријатељство, разумевање и подршка

19.05.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас, након састанка у Београду са министром јавне безбедности Народне Републике Кине Џао Кеџијем, да Кину и Србију повезује челично пријатељство, као и разумевање и подршка у питањима која су од најзначајних националних интереса...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас, након састанка у Београду са министром јавне безбедности Народне Републике Кине Џао Кеџијем, да Кину и Србију повезује челично пријатељство, као и разумевање и подршка у питањима која су од најзначајних националних интереса.   

„Изразио сам и овом приликом велику захвалност министру Кеџију за подршку коју је Кина пружила Србији у очувању нашег територијалног интегритета. Кина је чврсто стала на страну Србије и приликом аплицирања такозваног Косова за чланство у Интерпол подржала наше стратешке интересе и заштитила међународно право. Била је уз Србију и током НАТО агресије 1999. године и у свим најтежим тренуцима и на томе ћемо јој увек бити захвални“ рекао је Стефановић, истичући да Србија чврсто подржава политику једне Кине и да је то политика коју спроводе и подржавају и председник Александар Вучић и Влада.

Министри Стефановић и Кеџи данас су потписали Меморандум о разумевању између два министарства о спровођењу заједничких полицијских патрола, Документ о сарадњи у вези са оснивањем заједничке радне групе и Писмо о намерама о донацији.

„Поред интензивне економске сарадње која је обележила односе наше две земље последњих неколико година, имамо интензивну сарадњу и на пољу безбедности. Данас смо потписали споразуме који ће, између осталог, омогућити и да наше заједничке патроле током летњих месеци у Београду буду на услузи великом броју кинеских држављана који долазе као туристи. Други споразум омогућиће формирање заједничке радне групе, која ће сагледавати безбедносне изазове и решења везано за заједничке пројекте који се спроводе на територији Србије у оквиру иницијативе „Појас-пут“, рекао је Стефановић.

Како је Стефановић истакао, теме састанка са министром Кеџијем биле су и сарадња у области борбе против вискотехнолошког и организованог криминала, заједничке обуке припадника два министарства, као и заједничке вежбе специјалних јединица и размена искустава у области полицијског образовања. Министар је такође подсетио и на пројекат „Безбедан град“ који се спроводи у сарадњи са кинеским компанијама и који доприноси повећању безбедности наше земље.    

„Србија остаје поуздан партнер НР Кине у борби против свих видова криминала, а сарадња наша два министарства ће бити још интензивнија“, рекао је Стефановић, који се захвалио министру Кеџију на посети, који је иначе први министар јавне безбедности НР Кине који је посетио Србију.

Министар јавне безбедности Кине Џао Кеџи истакао је да је сарадња Србије и Кине у различитим областима активна и интензивна и да свеобухватно стратешко партнерство две земље непрекидно напредује.

Он је указао да учестале посете председника Србије Александра Вучића и председника Кине Си Ђи Пинга представљају темељ за  даљи развој међудржавних односа и постављање стратешких смерница.  

Кинески министар навео је, да је управо полазећи од постигнутих важних консензуса за сарадњу између два председника који су подржани од стране премијера две земље, са министром Стефановићем водио отворен и садржајан разговор и потписао три документа из области унутрашњих послова. Кеџи је посебно истакао Документ о сарадњи који предвиђа оснивање заједничке радне групе.

„Институције за спровођење закона наше две земље имају одговорност и дужност да важне консензусе које су председници наше две земље постигли спроведу у дело. Кина високо цени постигнуте резултате и сарадњу у области спровођења закона, што је важан део билатералних односа и политичког поверења између две државе“, рекао је Кеџи.

Министар Кеџи истакао је да између два министарства дуги низ година постоје међусобно поверење и подршка и да су две стране развиле сарадњу у области изградње капацитета за спровођење закона, борбе против транснационалног криминала, као и одржавању безбедности два народа.

„Кинеска страна високо цени и захвална је Министарству унутрашњих послова Републике Србије на великом труду које је уложило у очување кључних пројеката у оквиру иницијативе „Појас и пут“, као и одржавање безбедности кинеских институција и особља у Србији“, рекао је Кеџи.

Кина је, како је навео Кеџи, спремна да даље продубљује  сарадњу са МУП-ом Републике Србије у различитим областима, како би се заштитила и пратила економско-трговинска сарадња између Србије и Кине.