Актуелно

Mинистар Вулин: Никакав хот спот и прихватни центри неће бити успостављени на територији Србије

06.10.2022.
Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин након трилатералног састанка Србије, Мађарске и Аустрије посвећеном решавању проблема мигрантске кризе: Никакав хот спот и прихватни центри неће бити успостављени на територији Србије...

„Србија брани своју границу као што је бранила и до сада, брани своју територију, брани свој начин живота, самим тим брани Европу. Ево, поново је историја тако уредила да ће Србија још једном да заштити Европу, али штитећи себе на првом месту. Србија није преузела никакве посебне обавезе, Србија је партнер Аустрије и Мађарске. Договорили смо се да направимо заједнички план како да ојачамо нашу одбрану, за почетак на граници између Србије и Северне Македоније“, рекао је министар унутрашњих послова Александар Вулин, одговарајући на питања новинара након трилатералног састанка на тему ефикасног управљања процесима миграције министара Србије, Аустрије и Мађарске.

Одговарајући на питање медија какву врсту обавеза је Србија преузела на себе и какву врсту помоћи очекује од Аустрије и Мађарске по питању решавања проблема изазваних мигрантском кризом, министар унутрашњих послова Александар Вулин казао је да ће Србија ојачати своје границе и да је веома захвалан и Аустрији и Мађарској које ће нам дати материјалну, техничку и политичку подршку у заједничкој борби против ирегуларних миграција.

„Мађарска и Аустрија ће нам дати велику и великодушну помоћ када су у питању техничка опремања нашег људства. Ми ћемо, наравно, заједно радити и на повећању броја људи и броја јединица које ће бити распоређене на нашој граници. Дакле, Србија наставља да ради оно што је и до сада радила, али уз далеко већу материјалну, а могу слободно да кажем и политичку помоћ коју ће имати од стране Мађарске и Аустрије“, нагласио је министар Вулин.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да нема никаквих тачака задржавања миграната на нашем простору.

„Никакав хот спот неће бити успостављен на територији Републике Србије, никакви нови прихватни центри неће бити прављени на територији Републике Србије, никакво повећавање капацитета за пријем миграната на територији Србије неће бити постављен. Ово је наш начин да контролишемо уласке у нашој земљи и смањимо број илегалних улазака на простор Републике Србије, а не да олакшамо кретање мигрантима или да им омогућимо да дуже бораве на нашој територији“, нагласио је министар унутрашњих послова Александар Вулин након трилатералног састанка Србије, Аустрије и Мађарске.