Актуелно

Министар Гашић: Ловци и даље одговорни за безбедно коришћење оружја

04.11.2023.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић поручио је ловцима да се као и до сада одговорно односе према оружју, након укидања мораторијума на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић присуствовао је редовној седници Скупштине Ловачког савеза Србије, где је поручио ловцима да се као и до сада одговорно односе према оружју, уз поштовање свих мера безбедности и начела етичког кодекса ловаца, као и да ни на који начин не доведу у питање свој и животе других људи.

„Прошло је готово пола године, од када смо, након незапамћених трагедија у Основној школи „Владислав Рибникар“ и у селима Дубона и Мало Орашје код Младеновца, као прву меру и реакцију на те масакре, увели Мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја, који се односио на период од две године. Желим да вам се захвалим на разумевању и стрпљењу којима сте нам пружили непроцењиву подршку у напорима да нам се такве трагедије никада не понове“, рекао је министар Гашић.

Истакао је да је управо из тих разлога држава разумела потребе ловаца и подсетио да је измењен закључак Владе који се односи на ловачко наоружање, због којег ловци сада могу несметано да обављају све послове у вези са Законом о оружју и муницији, уз обавезно поседовање важеће ловне карте. Такође, подсетио је и да ловци данас имају електронске ловне карте, те да ће Министарство унутрашњих послова максимално сарађивати да се контрола и евиденције обављају онако како то заслужује Србија 21. века.

„Колико је овај потез Владе важан подсећа нас пример отказивања међународног Сајма ловa и риболова у Новом Саду, који је требало да буде одржан недавно, а којем традиционално присуствује велики број посетилаца и излагача и представља изузетно значајну манифестацију за Републику Србију. Али, друштвена одговорност је нешто што сви морамо да осећамо дубоко у свом бићу и да се тако и понашамо, макар се притом одрицали неких задовољстава“, поручио је министар Гашић.

Нагласио је да су ловци ти који треба да буду пример одговорног понашања према оружју.

„Стари ловци су говорили да је пушка и муња и гром и да се на такав начин са њом треба и понашати. Зато ви треба да дате добар пример, јер начин на који се ви односите према оружју које држите у вашем легалном поседу и сврха у коју га употребљавате и користите, треба да буде узор свим грађанима. Желим вам добар поглед и мирну руку. Живела Србија!“, истакао је министар Гашић.

Председник Ловачког савеза Србије Братислав Ћирковић поручио је да је ловство један од првих организованих облика деловања људи на свету, и истакао да Ловачки савез Србије траје 127 година, раме уз раме са државом.


„За све ове године показали смо се као добри партнери, стуб и ослонац свим нашим ловцима, ловачким удружењима и зато српско ловство не сме да се заустави, не сме да стане. Да бринемо и даље о просперитету и развоју српског ловства, очувању биодиверзитета, на очувању свих природних ресурса. Ловци су групација високоодговорних људи који су у претходном периоду то показали“, рекао је Ћирковић, захваливши се Министарству унутрашњих послова на свим конструктивним решењима која су од великог значаја за ловце.