Aktuelno

Ministar Gašić: Lovci i dalјe odgovorni za bezbedno korišćenje oružja

04.11.2023.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić poručio je lovcima da se kao i do sada odgovorno odnose prema oružju, nakon ukidanja moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je redovnoj sednici Skupštine Lovačkog saveza Srbije, gde je poručio lovcima da se kao i do sada odgovorno odnose prema oružju, uz poštovanje svih mera bezbednosti i načela etičkog kodeksa lovaca, kao i da ni na koji način ne dovedu u pitanje svoj i živote drugih lјudi.

„Prošlo je gotovo pola godine, od kada smo, nakon nezapamćenih tragedija u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima Dubona i Malo Orašje kod Mladenovca, kao prvu meru i reakciju na te masakre, uveli Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, koji se odnosio na period od dve godine. Želim da vam se zahvalim na razumevanju i strplјenju kojima ste nam pružili neprocenjivu podršku u naporima da nam se takve tragedije nikada ne ponove“, rekao je ministar Gašić.

Istakao je da je upravo iz tih razloga država razumela potrebe lovaca i podsetio da je izmenjen zaklјučak Vlade koji se odnosi na lovačko naoružanje, zbog kojeg lovci sada mogu nesmetano da obavlјaju sve poslove u vezi sa Zakonom o oružju i municiji, uz obavezno posedovanje važeće lovne karte. Takođe, podsetio je i da lovci danas imaju elektronske lovne karte, te da će Ministarstvo unutrašnjih poslova maksimalno sarađivati da se kontrola i evidencije obavlјaju onako kako to zaslužuje Srbija 21. veka.

„Koliko je ovaj potez Vlade važan podseća nas primer otkazivanja međunarodnog Sajma lova i ribolova u Novom Sadu, koji je trebalo da bude održan nedavno, a kojem tradicionalno prisustvuje veliki broj posetilaca i izlagača i predstavlјa izuzetno značajnu manifestaciju za Republiku Srbiju. Ali, društvena odgovornost je nešto što svi moramo da osećamo duboko u svom biću i da se tako i ponašamo, makar se pritom odricali nekih zadovolјstava“, poručio je ministar Gašić.

Naglasio je da su lovci ti koji treba da budu primer odgovornog ponašanja prema oružju.

„Stari lovci su govorili da je puška i munja i grom i da se na takav način sa njom treba i ponašati. Zato vi treba da date dobar primer, jer način na koji se vi odnosite prema oružju koje držite u vašem legalnom posedu i svrha u koju ga upotreblјavate i koristite, treba da bude uzor svim građanima. Želim vam dobar pogled i mirnu ruku. Živela Srbija!“, istakao je ministar Gašić.

Predsednik Lovačkog saveza Srbije Bratislav Ćirković poručio je da je lovstvo jedan od prvih organizovanih oblika delovanja lјudi na svetu, i istakao da Lovački savez Srbije traje 127 godina, rame uz rame sa državom.


„Za sve ove godine pokazali smo se kao dobri partneri, stub i oslonac svim našim lovcima, lovačkim udruženjima i zato srpsko lovstvo ne sme da se zaustavi, ne sme da stane. Da brinemo i dalјe o prosperitetu i razvoju srpskog lovstva, očuvanju biodiverziteta, na očuvanju svih prirodnih resursa. Lovci su grupacija visokoodgovornih lјudi koji su u prethodnom periodu to pokazali“, rekao je Ćirković, zahvalivši se Ministarstvu unutrašnjih poslova na svim konstruktivnim rešenjima koja su od velikog značaja za lovce.