Актуелно

Стефановић: Споразум о сарадњи Србије и Бугарске у области ванредних ситуација је гаранција брзог реаговања у пограничној регији

25.07.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар унутрашњих послова Републике Бугарске Младен Маринов потписали су данас у Београду Споразум о сарадњи у области ванредних ситуација, који ће допринети ефикаснијем и бржем реаговању у случају елементарних непогода, посебно у пограничним областима...
Споразум о сарадњи Србије и Бугарске у области ванредних ситуација
Споразум о сарадњи Србије и Бугарске у области ванредних ситуација
Споразум о сарадњи Србије и Бугарске у области ванредних ситуација
Споразум о сарадњи Србије и Бугарске у области ванредних ситуација
Споразум о сарадњи Србије и Бугарске у области ванредних ситуација
Споразум о сарадњи Србије и Бугарске у области ванредних ситуација

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар унутрашњих послова Републике Бугарске Младен Маринов потписали су данас у Београду Споразум о сарадњи у области ванредних ситуација, који ће допринети ефикаснијем и бржем реаговању у случају елементарних непогода, посебно у пограничним областима.

„Споразум који смо потписали гаранција је да ћемо појачати наше напоре и брзину реаговања у ванредним ситуацијама, посебно у пограничној регији. Инвестирањем у наше професионалце и јачањем наших међусобних веза омогућићемо да реаговање у случају елементарних непогода буде правовремено и брзо у интересу грађана и Србије и Бугарске“, рекао је Стефановић након потписивања Споразума.  

Стефановић је истакао да је сарадња министарстава унутрашњих послова две државе на високом нивоу и додао да је са бугарским колегом разговарао о њеном унапређењу у области борбе против организованог криминала и корупције, ирегуларних миграција, као и тероризма.

„За нас је значајна континуирана борба против организованог криминала због чега је изузетно важно да појачамо сарадњу и комуникацију наших професионалаца из редова полиције“, рекао је Стефановић.

Српски министар полиције је додао да је са Мариновим договорио и ближу комуникацију припадника криминалистичких полиција две земље, који ће кроз размену информација и искустава омогућити да полиције две државе буду увек корак испред криминалца.

Посебан акценат током састанка два министра био је на борби против наркотрафикинга, а министар Стефановић посебно је истакао неопходност сарадње у супротстављању трговини синтетичким дрогама.

„Наш задатак је да јачом сарадњом и већим ангажовањем полиције омогућимо да заплене буду још интензивније и да не постоји ниједан криминалац у Бугарској и Србији који може да каже да је сигуран и безбедан док полиција ради свој посао“, нагласио је министар Стефановић.

Говорећи о борби против ирегуларних миграција и трговине људима, Стефановић је указао да је сарадња граничних полиција две земље добра и да представља пример како она у будућности треба да изгледа.

Потпредседник Владе Републике Србије захвалио се на подршци коју Бугарска пружа Србији на путу европских интеграција и оценио да искуства те земље, посебно у области Поглавља 24, могу бити од помоћи Србији.

Министар унутрашњих послова Бугарске Младен Маринов нагласио је да Бугарска и њен премијер Бојко Борисов пружају пуну подршку Србији на путу ка Европској унији.

Маринов је оценио да је данас потписани Споразум о сарадњи у области ванредних ситуација важан за заштиту грађана Бугарске и Србије и да представља значајан корак у јачању односа две земље.

Бугарски министар је указао да њихова земља има јако добру сарадњу са Србијом на пољу безбедности и додао да у решавање проблема ирегуларних миграција, које су велики проблем за Европску унију, свакако треба укључити и земље које нису њене чланице.

Бугарски министар је оценио да у наредном периоду треба развијати сарадњу две земље и у погледу олакшавања и бржег транзита теретних возила која из Турске, преко Бугарске, иду у Србију.