Актуелно

Поповић Ивковић: Министарство унутрашњих послова одлучно je у борби против корупције у сопственим редовима

01.10.2019.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић истакла је данас да је Министарство унутрашњих послова одлучно у борби против корупције у сопственим редовима и да је отуда у протеклом периоду посвећено радило на унапређењу правног оквира и капацитета Сектора унутрашње контроле...
Поповић Ивковић: Министарство унутрашњих послова одлучно je у борби против корупције у сопственим редовима
Поповић Ивковић: Министарство унутрашњих послова одлучно je у борби против корупције у сопственим редовима
Поповић Ивковић: Министарство унутрашњих послова одлучно je у борби против корупције у сопственим редовима

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић истакла је данас да је Министарство унутрашњих послова одлучно у борби против корупције у сопственим редовима и да је отуда у протеклом периоду посвећено радило на унапређењу правног оквира и капацитета Сектора унутрашње контроле.

„Сваки појединачни случај корупције који изврши неки полицијски службеник нарушава поверење грађана у полицију и зато смо одлучни у намери да искоренимо корупцију. Сектор унутрашње контроле од почетка ове године поднео je кривичне пријаве против 106 полицијских службеника и других запослених у МУП-у који се сумњиче да су починили 186 кривичних дела са елементима корупције, међу којима је 111 кривичних дела злоупотреба службеног положаја, 66 примање мита и девет дела трговина утицајем“, рекла је Поповић Ивковић отварајући конференцију поводом почетка реализације твининг пројекта „Јачање капацитета унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“.

Како је додала, међу осумњиченима је највише припадника саобраћајне полиције, полиције опште надлежности и граничне полиције, а од укупног броја 19 су руководиоци.

„До сада смо учинили много на унапређењу одговорности запослених и јачању улоге Сектора унутрашње контроле као организационе јединице надлежне за превенцију и сузбијање корупције припадника МУП-а у циљу реализације активности у оквиру Акционог плана за поглавље 23 и Акционог плана за поглавље 24. Међутим, све мере и реформе које смо предузели, предузели смо првенствено због грађана Србије“, рекла је државни секретар.

Она је подсетила и да је Министарство увело три нова превентивна института које примењују сродне службе у Европсој унији: спровођење анализе ризика од корупције, спровођење теста интегритета и вођење евиденције о имовном стању и контролу пријаве и промене имовног стања за руководиоце и високо ризична радна места установљена анализом ризика од корупције.

„У оквиру твининг пројекта, који Сектор унутрашње контроле реализује са партнерима из Литваније и Румуније, предвиђена је израда оперативних процедура рада и едукација полицијских службеника Сектора у спровођењу превентивних института у сузбијању корупције, одржавање специјализованих обука за истрагу случајева корупције, јачање капацитета оперативне аналитике, као и унапређење заштите ИТ система Сектора. Овај пројекат ће омогућити не само размену искуства Сектора са сродним службама из Републике Литваније и Румуније, већ ће и унапредити постојећу међународну оперативну сарадњу“ рекла је Поповић Ивковић, која се захвалила партнерима и Делегацији ЕУ која је препознала значај овог пројекта и финансијски подржала његову реализацију.

Заменик шефа Делегације Европске уније у Србији Матеја Норчич Штамцар навела је да овај пројекат, вредан милион евра, поспешује сарадњу партнерских институција Србије, Литваније и Румуније у борби против корупције кроз заједничке европске напоре.

„Нарочито бих желела да нагласим важност овог пројекта у погледу посвећености Србије у процесу европских интеграција, а посебно у испуњавању обавеза из Акционог плана за Поглавље 24 у циљу постизања значајних резултата у борби против корупције. Што је још битније, овај пројекат може директно допринети додатном поверењу грађана у ефикасност и кредибилност рада припадника полиције Србије“, поручила је Норчич Штамцар.

Амбасадор Републике Румуније Оана Кристина Попа истакла је задовољство због учествовања у овом твининг пројекту који јача капацитете у борби против криминала и истакла да су се све државе прикључиле Европској унији управо захваљујући оваквим пројектима. Подсећајући да су Поглавља 23 и 24 била последња која је Румунија отворила на свом путу ка ЕУ, она је истакла да је Румунија спремна да подели своја искуства са Србијом.

Министар саветник у Амбасади Републике Литваније у Мађарској Викторас Дагилис оценио је да је задатак твининг партнера на овом пројекту да охрабре и подстакну чланове тима и да ће највише користи имати Србија, јер ће напредовати даље на свом путу ка чланству Европске уније. Он је подсетио и да је сама Литванија на свом путу ка ЕУ прошла кроз интензиван период реформи, али да захваљујући том искуству литванске институције имају велике капацитете.