Актуелно

Министар Вулин: Хрватска политика према Србији је увек мешавина нечисте савести и комплекса

01.08.2022.
Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, гостујући у јутарњем програму на телевизији Прва, поручио је да је хрватска политика према Србији мешавина нечисте савести и комплекса и да за разлику од хрватске стране, председник Србије Александар Вучић, који је унук јасеновачке жртве, никад први не коментарише дешавања у тој држави...
Министар Вулин: Хрватска политика према Србији је увек мешавина нечисте савести и комплекса
Министар Вулин: Хрватска политика према Србији је увек мешавина нечисте савести и комплекса

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, гостујући у јутарњем програму на телевизији Прва, поручио је да је хрватска политика према Србији мешавина нечисте савести и комплекса и да за разлику од хрватске стране, председник Србије Александар Вучић, који је унук јасеновачке жртве, никад први не коментарише дешавања у тој држави.

„Хрватска политика према Србији је увек мешавина једне нечисте савести и комплекса које имају према Србији. Сећате се када је председник Вучић организовао и водио самит са Kином „Појас и пут“, Хрватска није могла да дође на самит, јер није могла да издржи да се то дешава у Београду, а не да се дешава у Загребу и због тога је изгубила ко зна колико милијарди инвестиција. И због тога је покварила односе и са земљама које су биле ту, дакле показала се незрело. Србија то никад не ради. Kад сте чули од Алексадра Вучића да је први коментарисао Хрватску или било шта што се дешава у Хрватској? Председник Вучић, унук јасеновачке жртве, деду су му заклале усташе, отац му је чудом у мајчином стомаку једва побегао, нису стигли да дотуку породицу Вучић, е, унук такве јасеновачке жртве, члан породице Вучић, једва претекле од каме, хтео је да оде у Јасеновац. И за тај грех, ево већ месец дана трпи различите нападе, увреде, понижавања и успева да се носи са тим“, рекао је министар Вулин.

Упитан да прокоментарише покушај прекрајања историје у Хрватској, где се негирају злочини, у којем бискупи негирају постојање логора, министар Вулин је објаснио да је то политика хрватске политичке елите.

„Не могу да кажем да је то покушај. Покушај би био усамљен и изолован инцидент. Не, то је политика хрватске политичке елите, без обзира да ли су чланови комунистичке партије, да ли су чланови ХДЗ-а, да ли су чланови Социјалдемократске партије, а увек су идеолошки усташе. И кад су Срби у питању, увек имају идеолошки однос усташа према Србима. То није покушај, то је политика, вишедеценијска политика, у којој се  објашњава како је Јасеновац, на крају крајева, био радни логор. А једини дечији логори на свету, Немци нису направили логоре за децу, они су направили логоре за децу, сада причају о њима као о прихватилиштима и сиротиштима. Ево, нека су и била сиротишта, него, бискупи, ко направи ту децу сирочићима? Kако су постали сирочићи, где су им мајке и очеви? Бискупи, хоћете да нам кажете кога сте то покрштавали, где су им били родитељи када сте их учили да изговарају „Здраво, Маријо“? Где су им били очеви и мајке, ко их поби, ко их покла, где су им гробови? Да је истина то што су бискупи рекли, а није истина, него је страшна лаж, па ко их сачини сирочићима?“, објаснио је министар унутрашњих послова Вулин.


Министар Вулин је додао да, за разлику од хрватске цркве, српска црква и наш народ знају шта су праве хришћанске вредности.

„Знате, ја кад читам то саопштење стварно мислим да они не верују у Бога, да  ниједан бискуп који је то потписао не верује у Бога, јер да верује, како би један хришћанин могао тако нешто да каже? Kако један хришћанин може да толику људску патњу покуша да оправда? Неки истраживачи кажу да је више стотина, преко хиљаду припадника католичке цркве активно учествовало у кампањи, не само покрштавања, већ убијања Срба и српске деце. Бискупска конференција очигледно има своје узоре, њихов узор је фра сотона Мајсторовић, наш узор су јасеновачка деца. Kаква црква, такви и свеци, какав народ, такви му и свеци. Српска црква нема Степинца, није покрстила никога. Српска  црква нема некаквог свештеника којег хоће да прогласи за свеца који је био викар усташке војске, или било које друге војске. Српска црква, као и српски народ, зна шта су хришћанске вредности. А они који би викара усташке војске на небо, они знају добро да поклана јасеновачка деца не могу на исто небо са њим. Онда мора да постоје некаква два неба, за нас и за њих“, рекао је министар полиције Вулин, нагласивши да је и председник Србије Александар Вучић унук јасеновачке жртве и да су они који га данас прогоне у Хрватској унуци јасеновачких кољача.

Упитан да прокоментарише да ли се очекују нове провокације, јер се ближи комеморација жртвама акције Олуја, министар Вулин је истакао да Србија никад неће заборавити тај злочин, и подсетио да до председника Александра Вучића нисмо ни обележавали тај дан.

„Kод нас је то тужан и тежак дан, а најрадоснији дан у историји модерне хрватске државе је протеривање 250 хиљада држављана хрватске државе, убијање више хиљада држављана хрватске државе, али држављана који су српске националности, а за њих не важи ниједно право. Што кажу, суза моја нема родитеља. То је увек тежак тренутак, али да подсетим да до председника Александра Вучића нисмо ни обележавали тај дан, правили смо се, што би рекао Борис Тадић, да је Србија за прса кривља за рат. Праштали смо њихове злочине, и не само праштали, него преузимали кривицу за њихове злочине. Е па, то се више не понавља, говорићемо увек о страдању свог народа, тешко нам је, тужни смо тог дана, али нећемо заборавити“, казао је министар Вулин.