Актуелно

Председник Вучић: Убијена деца су најмучнија и најболнија бројка НАТО агресије

24.03.2021.
Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се на пролеће 1999. године догодио злочин, агресија, напад на суверену земљу, без одлуке УН, за који нико никада није одговарао...
Председник Вучић: Убијена деца су најмучнија и најболнија бројка НАТО агресије
Председник Вучић: Убијена деца су најмучнија и најболнија бројка НАТО агресије
Председник Вучић: Убијена деца су најмучнија и најболнија бројка НАТО агресије
Председник Вучић: Убијена деца су најмучнија и најболнија бројка НАТО агресије

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се на пролеће 1999. године догодио злочин, агресија, напад на суверену земљу, без одлуке УН, за који нико никада није одговарао. 

Вучић је на свечаној академији којом се обележава 22. годишњица од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију прочитао имена деце убијене током бомбардовања и истакао да је убијено једно дете дневно и мало више од тога најмучнија и најболнија бројка НАТО агресије. 

 „Нико никада није одговарао за овај злочин. Нико за 2.500 убијених цивила, али и војника и полицајаца, који су криви само што су чували себе и своја огњишта, за више од 6.000 рањених. Објаснити то, ни данас, 22 године после агресије, није могуће. Не постоји, и поред свег труда, универзално оправдање, нема разлога, смисла, а остала су само, као вечни грех, имена“, нагласио је председник Србије. 

Према његовим речима, Србија, односно Савезна Република Југославија никога није напала. 

 „Колико год критични били према себи, нашој тадашњој политици, јасно је да смо тада остављени без избора. Или губитак територије или потпуни нестанак српског духа, имена и презимена. Нисмо могли да не изгубимо, 19 великих, напало је једну малу земљу. Ми смо им одржали час из онога најважнијег – части, морала и љубави коју један народ може да има“, рекао је председник Вучић. 

 Додао је да је Србија окренула леђа рату и поразима и кренула да ради и да та Србија данас, када је у свету више бомби него вакцина, спремно шаље вакцине другима. 

 „Нећемо да ћутимо и будемо поново понижени. Хоћемо да нам војска буде јача него те 1999. Идеја да нас Косово призна, не бисмо ли ми признали Косово – није нам потребно то признање. Нећете од Србије добити гажење по нашој прошлости, али и историји, па и будућности“, поручио је председник Вучић. 

Председник се осврнуо и на претње о формирању велике Албаније и истакао да Србија мора да буде мирна и да она „није и неће бити шака зоби за сваку белосветску врану која би да је позоба“. 

„Србија је данас много снажнија, јача, јединствена, уједињена, а не подељена. Има све боље него 1999, од економије до војске. Ми данас градимо путеве који ће да нас повежу са светом – путеви мира и сарадње“, истакао је председник Вучић и поручио да је Србија одавно опростила, али да никада неће заборавити. 

Свечаној академији поводом обележавања Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. Године, поред председника Вучића, присуствовали су патријарх Српске православне цркве Порфирије, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, председница Владе Ана Брнабић, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, као и министар унутрашњих послова Александар Вулин и други министри у Влади.


На данашњи дан, 24. марта 1999. године, почела је НАТО агресија на Савезну Републику Југославију, у којој је, током непрекидних 78 дана ваздушних напада, према подацима Министарства одбране Србије, убијено 2.500 цивила, међу којима је било 89 деце и 1.031 припадник Војске и полиције.