Актуелно

Министар Дачић упутио саучешће Ирану због погибије председника Раисија

20.05.2024.
Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић упутио је изразе саучешћа руководству и народу Ирана поводом погибије председника Ебрахима Раисија и министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана...

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић упутио је изразе саучешћа руководству и народу Ирана поводом погибије председника Ебрахима Раисија и министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана.

”Потресла ме је вест о трагичној смрти председника Ебрахима Раисија, министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана, као и чланова његове високе делегације.

Ирански народ остао је без посвећеног лидера, оданог својој земљи и високој дужности коју је обављао. Србија је изгубила доказаног пријатеља и важног партнера са којим смо искрено радили на добробит традиционалне блискости наших народа.

Имао сам част да, у својству специјалног изасланика председника Републике Александра Вучића, присуствујем председничкој инаугурацији Ебрахима Раисија, и задовољство да, од првих дана његовог мандата, остваримо блиску и плодотворну сарадњу.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан био је посвећен сталном унапређењу веза са Србијом, у чему сам годинама имао добру сарадњу са њим, док сам био на челу Министарства спољних послова Републике Србије.

Наша тесна сарадња потврдила се и недавно, када сам имао част да телефоном разговарам са иранским шефом дипломатије у вези са предлогом резолуције у УН о Сребреници, којом приликом је министар Абдолахијан показао велико разумевање за ставове Србије.

Одлазак председника Раисија и чланова његове високе делегације, огроман је губитак за Иран, његов народ и државно вођство, због чега изражавам најдубље саучешће”, навео је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.