Актуелно

Министар Вулин: Нико Србима не може да забрани да говоре на свом језику

10.02.2021.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас у Скупштини Србије, одговарајући на јучерашње наводе народног посланика "Уједињене долине - СДА Санџака" Шаипа Камберија, да нико Србима не може да забрани да говоре на свом језику...
Ministar Vulin_2

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас у Скупштини Србије, одговарајући на јучерашње наводе народног посланика "Уједињене долине - СДА Санџака" Шаипа  Камберија, да нико Србима не може да забрани да говоре на свом језику.

„Ви се зовете Шиптари, ја вас са поштовањем тако зовем. Ако будете у својој граматици и књижевности променили име државе, народа и почели да се међусобно ословљавате енглеском верзијом имена ваше земље, вероватно ће и Срби временом почети тако да вас зову, али до тада нема увреде у речи Шиптар, јер је Шиптар синоним за Албанце и престаните да нас учите како да говоримо и пишемо“,  рекао је министра Вулин.
 
Министар је навео да је стрпљиво чекао посланика Камберија да дође у парламент да би му у лице, како и доликује, рекао шта има, али да се он није појавио.

Истакавши да је поносан што у Србији свако има право да говори својим језиком, министар Вулин је навео да то право својим земљацима Шиптарима никада не би ускратио, да они имају право да говоре на свом језику и да посланика Камберија због тога поштује  и да ће се борити да он увек има право да говори на свом језику.
 
Коментаришући наводе да је назив „Шиптар“ увредљив,  министар Вулин је навео да у томе нема ни мржње, ни увреде.
 
„Није срамота бити Шиптар, напротив, треба да будеш поносан на то, али је срамота да мислиш да можеш у име Срба да одлучујеш како ће да говоре. Срамота је да се води медијска харанга против суда, зато што у првом степену није пресудио онако како Камбери и „Жене у црном“ мисле. Ко сте ви да одлучујете шта ће суд у Републици Србији  да суди и како ће да суди?“, упитао је министар Вулин и подсетио да се ниједна судијска организације није огласила овим поводом да заштити правосуђе.

Министар Вулин је подсетио да су Шиптари у 20. веку три пута променили име и да су после слома Отоманске империје рекли да више нису Арнаути, јер је то турска реч и да су усвојили назив Шиптар и Шћиприја.

„Срби су добили ту реч из њиховог језика, без превода, изговарали је тако како јесте“, навео је министар Вулин и додао да је председник Турске Реџеп Тајп Еродоган пре неколико недеља, на конференцији са премијером Албанијем Едијем Рамом, рекао Арнаути, јер се у Турском и данас каже Арнаути.

„Како то сада није увредљиво. Што се не љутите на Ердогана. Што се љутите на све Србе само зато што говоре својим језиком Ово је борба да Срби имају право да говоре својим језиком. Нема увреде. Бескрајно поштујем Шиптаре, њихову историју, цивилизацију, традицију“, навео је министар Вулин.

Министар је истакао да ће опростити личне увреде, али да не може да пређе преко тога да је бивши председник СРЈ Слободан Милошевић масовни убица, да је српски народ геноцидан и да се председник Србије Александар  Вучић уводи у контекст насиља и убистава.
 
„Те лажи нећу допустити и нећу допустити да тако тихо прође, да се судовима у Србији намеће шта ће и како ће судити,  да се врши притисак на правосуђе и да се Србима забрани да говоре на свом језику“, закључио је министар Вулин.
 
Министар је навео да би посланика Камберија волео да упореди са Есад Пашом  Топтанијем, Шиптаром који је хтео да српски и шиптарски народ буду најближи савезници на Балкану, који је био на власти када се српска војска повлачила 1915. године и када је за њу било и хлеба и склоништа и доброте.