Актуелно

Министар унутрашњих послова не може да утиче на пријем кандидата у радни однос по расписаном конкурсу МУП-а

05.10.2022.
Министар унутрашњих послова ни на који начин не може да утиче на то ко ће од пријављених кандидата по било ком конкурсу МУП-а бити примљен у радни однос или на основну обуку, било припадника Ватрогасно-спасилачких јединица, било на основну полицијску обуку. Национална припадност никада није нити ће бити услов или критеријум за пријем у МУП Републике Србије...

Министар унутрашњих послова ни на који начин не може да утиче на то ко ће од пријављених кандидата по било ком конкурсу МУП-а бити примљен у радни однос или на основну обуку, било припадника Ватрогасно-спасилачких јединица, било на основну полицијску обуку. Национална припадност никада није нити ће бити услов или критеријум за пријем у МУП Републике Србије.

Уверени смо да и господин Хусеин Мемић и чланови Бошњачког националног већа знају да министар унутрашњих послова нема ингеренције нити доноси одлуке о пријему кандидата за обуке, а поготово не да се одлуке о пријему доносе по националном кључу. Kоришћење полиције за политичке обрачуне, посебно у мултиетничким срединама, у најмању руку је неодговорно.

Kритеријуми за пријем на обуку у ватрогасно-спасилачке јединице су врло јасни. Будући ватрогасци првенствено морају бити здрави и психофизички способни да издрже тешке услове посла ватрогасца-спасиоца. Морају бити способни да издрже изузетан физички напор чак и у дужем временском период и у екстремним условима рада, морају бити психички стабилни и у могућности да брзо и рационално доносе одлуке и правовремено и адекватно реагују и у стресним ситуацијама са којима се ватрогасци свакодневно суочавају. Такође, веома је важна способност уклапања у колектив, јер посао ватрогасца захтева тимски рад.

Дакле, у одабиру кандидата који ће бити будући ватрогасци, који ће бринути о животима и имовини наших суграђана и спасавати их, кључна је професионална селекција, а не национална припадност. Ни приликом попуњавања упитника за пријем, кандидати немају обавезу да се изјасне о националности, јер је суштина конкурса да на обуку буду примљени најбољи.

Да ли господин Мемић може преузети одговорност за живот појединца који на конкурсу није успео да одговори на високе захтеве струке, али је запослен по неком “националном кључу” за који се очигледно залаже, или за животе његових колега који ће због недовољне спремности тог појединца бити угрожени? Ако то сматра “разумним” ризиком посла, да ли размишља о животима и безбедности грађана којима ће сутра таква особа притећи у помоћ?

Ни министар ни Министарство унутрашњих послова ту одговорност не могу да преузму на себе. Зато се у посебне (специјалне) јединице МУП-а Србије примају само они који одговоре на можда захтевне, али неопходне услове конкурса који захтевају највиши ниво психофизичке способности, никако по националном или неком другом кључу.