Актуелно

Састанак са представницима локалне самоуправе и штабова за ванредне ситуације Kолубарског управног округа

26.03.2021.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Бојан Јоцић одржао је данас у Ваљеву састанак са представницима локалне самоуправе и командантима и начелницима штабова за ванредне ситуације Kолубарског управног округа, на коме су прецизиране критичне тачке и предложне мере које треба да допринесу смањењу последица елементарних непогода...
Састанак са представницима локалне самоуправе и штабова за ванредне ситуације Kолубарског управног округа
Састанак са представницима локалне самоуправе и штабова за ванредне ситуације Kолубарског управног округа

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Бојан Јоцић одржао је данас у Ваљеву састанак са представницима локалне самоуправе и командантима и начелницима штабова за ванредне ситуације Kолубарског управног округа, на коме су прецизиране критичне тачке и предложне мере које треба да допринесу смањењу  последица елементарних непогода.
 
„По налогу команданта Републичког штаба за ванредне ситуације и министра унутрашњих послова Александра Вулина ово је девети округ у коме су од почетка акције одржани састанци са представницима 49 локалних самоуправа“, рекао је Јоцић.
 
Према његовим речима, циљ састанака је дефинисање кризних тачака и конкретних превентивних мера како би се спречила материјална штета и опасност по људске животе услед елементарних непогода.
 
Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је да Сектор за ванредне ситуације по први пут овим интензитетом улази у превентивне активности везаним за све врсте елементарних непогода, од поплава, пожара до снежних непогода.
 
Чаушић је указао да је у Kолубарском округу у последњих неколико година доста тога урађено и да је овај крај, сем поплава које су биле катастрофалне 2014. године, у значајној мери погођен пожарима.
 
Он је истакао да су ватрогасци-спасиоци у овом округу прошле године интервенисали 741 пут, од чега су 562 интервенције биле на гашењу пожара и да су спасили 20 особа.   
 
Директор јавног предузећа „Србијаводе“ Горан Пузовић истакао је да је успостављена потпуна комуникација свих субјеката у систему у случају већих количина падавина које могу да доведу до изливања река и бујичних потока.
 
Према његовим речима, на примеру Ваљева, које је тешко страдало у поплавама 2014. године, види се добро функционисање система и добар резултат превентивних активности које су предузете.
 
„Из године у годину републичка улагања у сектор вода се повећавају, што за епилог има завршетак радова на коритима река, бранама и другој инфраструктури“, рекао је Пузовић и додао да су све реке које прилазе кроз Ваљево регулисане и сређене.
 
Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић истакао је да су климатске промене такве да је неопходно да будемо спремни и добро организовани на свим нивоима да адекватно одговоримо на елементарне непогоде.

Гојковић је рекао да Kолубарски округ има квалитетне људе који могу одговорити свим потенцијалним изазовима.

Састанку су присуствовали представници Градског штаба за ванредне ситуације Ваљева, општинских штабова за ванредне ситуације Љиг, Лајковац, Мионица, Осечина и Уб, државни секретар у Министарству заштите животне средине Александар Дујановић, као и представници Kанцеларије за управљање јавним улагањима и ОДС Eлектродистрибуција.