Актуелно

Стефановић: Република Србија и њене институције јасно показалe да неће бити ни слепе ни глуве на насиље над женама

17.05.2020.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић рекао је данас, уочи националног Дана сећања на жене жртве насиља, да су у претходним годинама Република Србија и њене институције јасно показалe да неће бити ни слепе ни глуве на насиље над женама, али и да нам предстоји још много посла све док имамо и једну жену која изгуби живот у породичном насиљу...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић рекао је данас, уочи националног Дана сећања на жене жртве насиља, да су у претходним годинама Република Србија и њене институције јасно показалe да неће бити ни слепе ни глуве на насиље над женама, али и да нам предстоји још много посла све док имамо и једну жену која изгуби живот у породичном насиљу.

„Од 2017. године, од када обележавамо овај дан, измењени су закони, пооштрене казне за насилнике, полицијски службеници су обучени да се ухвате у коштац са овим злом, појачан је и боље координисан рад свих државних институција, али и сарадња са невладиним сектором“, рекао је Стефановић.

Како је навео, само од почетка ове године, полицијски службеници су ухапсили више од 620 насилника и изрекли више од 3.200 хитних мера удаљења из стана и више од 6.800 мера забране учиниоцу да контактира жртву и прилази јој.

„Статистике из године у годину говоре да смо на добром путу у овој борби и да је насилницима послата јасна порука да насиље није нешто што је добродошло у Србији и да се никада неће толерисати. Одлучним радом полиције и тужилаштва допринели смо у великој мери да жене више не страхују, да су оснажене да нас позову и да знају да нису саме, да ће држава стати уз њих“, каже Стефановић.

Он истиче да нас, међутим, чињеница да је макар и једна жена изгубила живот у породичном и партнерском насиљу, све у Србији опомиње да нам у овој борби предстоји још много посла.

„Иако бројке показују да смо на добром путу, не смемо да будемо слепи и мислимо да смо ову борбу добили, морамо још снажније да радимо и морамо сви у друштву да се укључимо. Сви морамо позвати жене да не ћуте, али и све друге уколико знају да се то догађа, да пријаве и да укажу на насиље и не дозволе да буде касно. То мора бити дужност свих у Србији, јер само заједно можемо да победимо у овој борби и градимо сигурну Србију за наше жене“, поручио је Стефановић.