Актуелно

Министар Вулин у Скупштини Србије: Нови гранични прелаз Љубовија-Братунац важан за Србе са обе стране Дрине, али и за остале грађане БиХ

19.10.2021.
Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, образлажући пет важних споразума пред народним посланицима у Скупштини Србије, истакао је да сваки споразум који постигнемо са земљама у нашем окружењу јесте споразум који нашим грађанима на првом месту отвара одређене могућности и даје им прилику да боље и једноставније обављају своје свакодневне обавезе...

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, образлажући пет важних споразума пред народним посланицима у Скупштини Србије, истакао је да сваки споразум који постигнемо са земљама у нашем окружењу јесте споразум који нашим грађанима на првом месту отвара одређене могућности и даје им прилику да боље и једноставније обављају своје свакодневне обавезе.

„Велико ми је задовољство што ћу данас пред вама моћи да појасним пет важних споразума који су пред вама, пет важних споразума који без ваше подршке и вашег разумевања неће бити могући. У питању је Споразум између Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о граничним прелазима, затим Споразум између Владе Републике Србије и Савета министара БиХ о пограничном саобраћају, Споразум између Владе Републике Србије и Савета министара БиХ о заједничким локацијама на граничним прелазима, али исто тако и Споразум о заштити од катастрофа између Републике Србије и Републике Аустрије, као и предлог Закона о потврђивању Меморандума о разумевању о војној сарадњи између Владе Републике Србије и  Владе арапске Републике Египат“, навео је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар је нагласио да су споразуми са БиХ, које Народна скупштина треба да потврди, од изузетног значаја за Србе са обе стране Дрине, али и за остале грађане БиХ.

„Сваки споразум који постигнемо са земљама у нашем окружењу јесте споразум који нашим грађанима на првом месту отвара одређене могућности и даје им прилику да боље и једноставније обављају своје свакодневне обавезе. Споразуме које имамо са Босном и Херцеговином јесу споразуми који регулишу наше граничне прелазе и између осталог, што је нама посебно важно, поред постојећих уводе један нови гранични прелаз, у питању је  Љубовија-Братунац. Онај чувени мост кога је Србија одавно изградила, а чекали смо да Влада БиХ испуни своје обавезе и да омогући грађанима БиХ и Републике Србије да мост користе. Мостови спајају људе“, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин образлажући предлоге споразума пред народним посланицима.

„На мосту ће бити прва наша заједничка тачка прелаза. То значи да грађани Србије или грађани Републике Српске, односно БиХ, када прелазе мост, неће морати да гледају два цариника, неће морати да два пута показују путну исправу, неће их два пута питати шта носиш у тој торби“, казао је министар Вулин обраћајући се посланицима у Народној скупштини.