Актуелно

Стефановић: Србија предузела бројне активности како би унапредила своје институционалне капацитете у борби против трговине људима

30.07.2020.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је, поводом Светског дана борбе против трговине људима, да целокупно друштво мора заједно и координирано радити на томе да спречимо да се овакав злочин уопште догоди, јер су када дође до њега последице сурове и несагледиве...
2020_08_31_Ministar Stefanovic_izjava

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је, поводом Светског дана борбе против трговине људима, да целокупно друштво мора заједно и координирано радити на томе да спречимо да се овакав злочин уопште догоди, јер су када дође до њега последице сурове и несагледиве. 

„Србија је у претходним годинама, у сарадњи са међународним партнерима и представницима цивилног сектора, предузела бројне активности како би унапредила своје институционалне капацитете у борби против трговине људима. Као неке од најзначајнијих издвојио бих формирање ударних тимова у криминалистичкој полицији и отварање Прихватилишта за жртве трговине људима, које је доступно 24 сата“, рекао је Стефановић, који је уједно и председник Савета за борбу против трговине људима Владе Републике Србије.

Он је истакао да су припадници МУП-а током ове године поднели кривичне  пријаве против 22 особе осумњичене за трговину људима на штету 21 особе. Међу жртвама је 15 пунолетних и 6 малолетних особа, док је 12 особа женског пола. У највећем броју реч је о жртвама сексуалне експлоатације.

„Задатак државних органа је оштро кажњавање починилаца и максимална подршка жртвама на путу опоравка. Желим да истакнем да су те жене, деца, људи у стравичном страху од својих мучитеља од којих трпе све врсте насиља и да не можете тако лако допрети до њих. Када их коначно извучете из канџи тих злочинаца налазе се у ужасном и физичком и психичком стању и питање је да ли ће им икада поћи за руком да се заиста опораве од онога што су преживели. И баш зато цело друштво мора дати све од себе да нико не дође у ситуацију да постане жртва трговине“, рекао је Стефановић.

Говорећи о неопходној превенцији и подизању свести у друштву, Стефановић је подсетио да су полицијски службеници до сада одржали на хиљаде предавања ђацима четвртог и шестог разреда основних школа на тему заштите деце од трговине људима у оквиру предмета Основи безбедности деце.

„Морамо учити нашу децу о свим опасностима, подизати свест младих  и  информисати све грађане о овом безбедносном ризику. Као друштво морамо радити на континуираном едуковању свих како да не упадну у ту замку и не постану жртве, јер је и једна жртва трговине људима превише“, рекао је Стефановић.