Актуелно

Потпредседник Владе на Српско-турском купу пријатељства

14.07.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је да Србија и Турска обележавају 140. годишњицу успостављања дипломатских односа уз постигнут висок ниво сарадње, не само две државе, већ и два народа...
Потпредседник Владе на Српско-турском купу пријатељства
Потпредседник Владе на Српско-турском купу пријатељства
Потпредседник Владе на Српско-турском купу пријатељства
Потпредседник Владе на Српско-турском купу пријатељства

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је да Србија и Турска обележавају 140. годишњицу успостављања дипломатских односа уз постигнут висок ниво сарадње, не само две државе, већ и два народа.   

„Србија и Турска данас имају одличну сарадњу, захваљујући снажном импулсу који су развоју односа између две земље дала два председника Вучић и Ердоган. Њихова иницијатива за унапређење превасходно економске сарадње, а потом и билатералне сарадње на свим другим пољима дала је резултат за кратко време“ рекао је Стефановић, који је присуствовао Српско-турском купу пријатељства у Кошутњаку. 

Он је подсетио да је обим економске сарадње између две земље већи од милијарду долара, да су турске инвестиције у Србију премашиле 200 милиона долара и да турске компаније запошљавају на хиљаде људи у Србији, али и да је највећи број туриста у прошлој години у Београду управо био из Турске.

„Имамо одличну сарадњу у области унутрашњих послова, нарочито у борби против организованог криминала и у борби против тероризма, а српски и турски полицајци сарађују и на граничним прелазима. Турска је данас значајан партнер наше земље у многим областима и  Република Србија такође снажно подржава Турску и њен народ“ рекао је Стефановић.

Он је подсетио да је Србија јасно рекла да се морају поштовати воља турског народа и демократски принципи и када је пре три године у овој земљи дошло до покушаја пуча против турске државе и народа.

Потпредседник Владе Стефановић такође се захвалио турском амбасадору на одличној сарадњи и изразио наду да ће скорашња посета председника Реџепа Ердогана Србији бити још један од стубова сарадње двеју земаља. 

„Сутра се навршава три године од покушаја пуча у Турској.  Председник Александар Вучић нам је дао снажну подршку и желим да се још једном захвалим српским властима на томе. Србија и Турска имају фантастичне, веома добре односе. Наши трговински односи константно напредују и њихова круна ће бити посета председника Реџепа Тајипа Ердогана у наредним месецима“ рекао је амбасадор Републике Турске Танжу Билгич.

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић навео је да је привредна сарадња две земље боља, него што је икада била, те да сада две земље имају најбоље односе на свим пољима.

"Резултат је и велики број турских компанија које су дошле и послују у Србији. Ми данас имамо више од 400 компанија где су турски грађани већински власници. У августу почиње и обука за текстилне раднике у фабрици у Малом Зворнику, која ће бити отворена након 40 година. Такође, надам се и да ће бити простора у грађевинском смислу и да ће та фабрика запослити, како је и планирала, 500 радника у наредне две године", рекао је Љајић.

Љајић је такође оценио да је и данашња међународна бициклистичка трка у Кошутњаку одлична прилика за развој туризма и изразио наду да ће се и током сутрашњег дана различитим активностима обележити пријатељство две земље.

Осим Стефановића, Билгича и Љајића, Српско-турском купу је присуствовао и државни секретар Министарства омладине и спорта Предраг Перуничић.

Бициклистичка трка, која је одржана, једна је од квалификационих за Олимпијске игре у Токију 2020. године.