Актуелно

Министарство унутрашњих послова наставиће да спроводи бескомпромисну борбу против кријумчара миграната и ирегуларних миграција

03.11.2023.
Током опсежне седмодневне акције усмерене на сузбијање ирегуларних миграција, која се спроводи по налогу министра унутрашњих послова Братислава Гашића, припадници Министарства унутрашњих послова спречили су око 3.400 ирегуларних миграната који су се крили у пограничним појасевима да кријумчарским каналима дођу до земаља Европске уније...

Током опсежне седмодневне акције усмерене на сузбијање ирегуларних миграција, која се спроводи по налогу министра унутрашњих послова Братислава Гашића, припадници Министарства унутрашњих послова спречили су око 3.400 ирегуларних миграната који су се крили у пограничним појасевима да кријумчарским каналима дођу до земаља Европске уније.

Детаљном претрагом терена на подручју Суботице, Кикинде, Сомбора и Пирота, више стотина полицијских службеника у акцији којом руководи помоћник директора полиције генерал полиције Дејан Луковић пронашли су пет аутоматских пушака, пет пиштоља, више од 1.550 комада муниције различитог калибра, као и 362 страна пасоша и мању количину наркотика.

Осим тога, пронађене су и мердевине висине око четири метра које су мигранти користили да прескоче ограду на српско-мађарској граници, као и бунари за воду и земунице у којима су се скривали.

Акција којом је Србија још једном показала спремност да стане на пут ирегуларним миграцијама, безбедносном проблему целе Европе, усмерена је и на откривање локација у којима се ирегуларним мигрантима омогућава смештај. Такође, полицијски службеници су током ових седам дана контролисали више десетина хиљада особа и више од 16.000 возила како би спречили илегални транзит миграната кроз Србију и преко границе.

У овој акцији која је усмерена и на откривање кријумчара, ухапшена су двојица Албанаца са Косова и Метохије који су, како се сумња, ирегуларне мигранте и снабдевали оружјем.

У акцији учествују припадници Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије, Хеликоптерске јединице, Интервентне јединице полиције, Антитерористичке групе Јединице за обезбеђење одређених личности  и  објеката, Управе граничне полиције, УКП, Управе за технику, као и подручних полицијских управа, са свом расположивом техником.

Министарство унутрашњих послова наставиће да спроводи бескомпромисну борбу против кријумчара миграната и ирегуларних миграција како би се грађани Републике Србије осећали безбедно и сигурно.