Aktuelno

Očuvanje života i imovine kroz kontrolu paljenja strnike

14.10.2023.
Svest o opasnostima palјenja strnjika na otvorenom prostoru je klјučna za zaštitu života i imovine. Ministarstva unutrašnjih poslova i polјoprivrede udružila su snage kako bi podigla svest građana i suzbila ovu praksu.

V.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić i ministarka polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Jelena Tanasković obišli su danas ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva polјoprivrede koji su na području Sremskog upravnog okruga sprovodili akciju pojačane kontrole palјenja strnika.

Čaušić i Tanasković apelovali su na građane da ne spalјuju travu i nisko rastinje na otvorenom, da ne lože vatru u šumi i na njenim obodima, jer time mogu izazvati požare koji mogu ugroziti živote lјudi i njihove imovine.

V.d. načelnik Sektora za vanredne situacije je istakao je da broj požara na otvorenom i građevinskim objektima ove godine znatno manji nego prethodne, ali da je u prvih 14 dana oktobra zabeležen značajan porast požara na otvorenom zbog čega se i krenulo u akciju pojačane kontrole.

„Ove godine smo imali 16.673 požara, a prošle 21.127 ukupno. U pogledu požara na otvorenom ove godine je registrovano 9.888, a prošle 13.803“, precizirao je Čaušić.

Prošle godine, kako je naveo, na teritoriji upravo Sremskog upravnog okruga u oktobru je bilo 10 požara na otvorenom, a za prvih 14 dana ovog meseca ima 226.

„Na teritoriji cele Srbije prošle godine u oktobru bio je 171 požar, a ove godine tokom ovog meseca 1.283 i upravo smo zato danas sa kolegama iz Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli akciju pojačane kontrole palјenja strnike“, kazao je Čaušić.

Ministarka Tanasković naglasila je da je u toku današnjeg dana, za nekoliko sati, napisano 49 prijava i dodala da akcenat ove kontrole nije na represiji već na podizanju svesti građana o opasnostima palјenja strnika na otvorenom.

Najavila je da će ovakve akcije biti sprovedene u celoj Srbiji i da im je cilј da se zaustavi ovakav način palјenja strnika.

„Molim sve polјoprivrednike i apelujem na njih da to ne čine. Postoje bolјi načini koji su bolјi i efikasniji i nisu finansijski skuplјi“, rekla je ministarka i upozorila da oni koji su dobili prekršajnu prijavu po ovom osnovu neće imati tri godine pravo na subvencije.  

U akciji su učestvovale 53 ekipe sa 150 učesnika, 55 vozila i dve bespilotne letelice, od toga 45 ekipa Sektora za vanredne situacije sa 109 pripadnika, 43 vozila i dve bespilotne letelice, Direkcija policije sa dva vozila i 24 pripadnika i Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa osam ekipa, 17 pripadnika i 10 vozila.