Актуелно

Очување живота и имовине кроз контролу паљења стрнике

14.10.2023.
Свест о опасностима паљења стрњика на отвореном простору је кључна за заштиту живота и имовине. Министарства унутрашњих послова и пољопривреде удружила су снаге како би подигла свест грађана и сузбила ову праксу.

В.д. помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде  Јелена Танасковић обишли су данас екипе Министарства унутрашњих послова и Министарства пољопривреде који су на подручју Сремског управног округа спроводили акцију појачане контроле паљења стрника.

Чаушић и Танасковић апеловали су на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном, да не ложе ватру у шуми и на њеним ободима, јер тиме могу изазвати пожаре који могу угрозити животе људи и њихове имовине.

В.д. начелник Сектора за ванредне ситуације је истакао је да број пожара на отвореном и грађевинским објектима ове године знатно мањи него претходне, али да је у првих 14 дана октобра забележен значајан пораст пожара на отвореном због чега се и кренуло у акцију појачане контроле.

„Ове године смо имали 16.673 пожара, а прошле 21.127 укупно. У погледу пожара на отвореном ове године је регистровано 9.888, а прошле 13.803“, прецизирао је Чаушић.

Прошле године, како је навео, на територији управо Сремског управног округа у октобру је било 10 пожара на отвореном, а за првих 14 дана овог месеца има 226.

„На територији целе Србије прошле године у октобру био је 171 пожар, а ове године током овог месеца 1.283 и управо смо зато данас са колегама из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде покренули акцију појачане контроле паљења стрнике“, казао је Чаушић.

Министарка Танасковић нагласила је да је у току данашњег дана, за неколико сати, написано 49 пријава и додала да акценат ове контроле није на репресији већ на подизању свести грађана о опасностима паљења стрника на отвореном.

Најавила је да ће овакве акције бити спроведене у целој Србији и да им је циљ да се заустави овакав начин паљења стрника.

„Молим све пољопривреднике и апелујем на њих да то не чине. Постоје бољи начини који су бољи и ефикаснији и нису финансијски скупљи“, рекла је министарка и упозорила да они који су добили прекршајну пријаву по овом основу неће имати три године право на субвенције.  

У акцији су учествовале 53 екипe са 150 учесника, 55 возила и две беспилотне летелице, од тога 45 екипа Секторa за ванредне ситуације са 109 припадника, 43 возила и две беспилотне летелице, Дирекција полиције са два возила и 24 припадника и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде са осам екипа, 17 припадника и 10 возила.