Актуелно

Поповић Ивковић: Превенција, пружање помоћи, оснаживање жртава насиља у породици и трговине људима приоритетне активности Министарства

14.11.2019.
Говорећи на конференцији „Спречавање и искорењивање фемицида у Србији“ у Београду, Поповић Ивковић, као председавајућа и Радном групом МУП-а која се бави проблематиком насиља у породици, позвала је да се насиље у породици пријављује и подсетила на бесплатну телефонску линију са бројем 0800-100-600 која је доступна 24 часа дневно...

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић истакла је данас да су превенција, пружање помоћи, оснаживање жртава насиља у породици и трговине људима приоритетне активности Министарства и да насиље морамо смањити на минимум.

Говорећи на конференцији „Спречавање и искорењивање фемицида у Србији“ у Београду,  Поповић Ивковић, као председавајућа и Радном групом МУП-а која се бави проблематиком насиља у породици, позвала је да се насиље у породици пријављује и подсетила на бесплатну телефонску линију са бројем 0800-100-600 која је доступна 24 часа дневно.

„Иако Закон о спречавању насиља у породици омогућава анонимну пријаву, жртва то врло често не жели да уради, а морам рећи и њена околина, као и они који имају сазнање да се догодило насиље, па у великом броју случајева то чини полиција. Примера ради, у 2018. години од 34 случаја убијених жена, чак у 27 није било пријава за насиље у породици. Тенденција се наставља и у 2019. години, од 28 случајева убиства, у 15 није било ранијих пријава за насиље у породици“, нагласила је Поповић Ивковић.

Према статистици коју је изнела државни секретар, у 2018. години број оштећених жена кривичним делом насиље у породици био је 4.728, док је од 1. јануара до 12. новембра 2019. године тај број мањи и износи 3.651. Број жртава женског пола за кривична дела са смртним исходом извршених у oквиру породице и партнерских односа у 2018. години је 34, док je до новембра 2019. године тај број 28.

„Број хитних мера укупно изречених на основу Закона о спречавању насиља у породици у 2018. године је 27.042, од чега је 8.065 мера привременог удаљења учиниоца из стана и 18.977 мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и да јој прилази. Укупан број продужених хитних мера у 2018. години износио је 16.000. Током 2019. године, закључно са 12. новембром број укупних хитних мера изречених на основу Закона је  23.097, од чега је 7.061 мера привременог удаљења учиниоца из стана и 16.036 мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и да јој прилази. Укупан број продужених хитних мера до сада износи 12.675“, рекла је Поповић Ивковић.

Државни секретар је нагласила да се женама жртвама насиља и експлоатације мора послати јасна порука да нису саме и да су држава, међународне организације, организације цивилног друштва, као и целокупна јавност уз њих, да је важно охрабрити их и подржати да пријаве насиље, како би починиоци били откривени и адекватно кажњени. У вези са овом темом, она је апеловала на медије да извештавају са посебним сензибилитетом.

„Посебно истичем да смо у циљу лакшег откривања насиља над женама започели са спровођењем пројекта ,,Унапређење безбедности жена у Србији“ који реализујемо у сарадњи са UN WOMЕN.  Наведени пројекат ће допринети унапређењу знања и вештина полицијских службеника, надлежних државних тела и правосудних актера, неопходних за увођење и примену нове мере заштите - система наруквица за жртве и починиоце насиља, а све са циљем да се осигура безбедност жена и девојчица“, истакла је Поповић Ивковић.

Државни секретар је нагласила да су спроведене бројне активности у циљу обуке полицијских службеника за поступање у случајевима спречавања породичног насиља и пружања заштите жртвама насиља, како је предвиђено Законом о спречавању насиља у породици.

„Министарство унутрашњих послова у току 2017. и 2018. године, у сарадњи са Криминалистичко-полицијским универзитетом обучило је 1.350 полицијских службеника за примену Закона. До краја јануара 2020. године, биће обучено још око 700 полицијских службеника како би полиција била још ефикаснија у свом поступању“, рекла је Поповић Ивковић.

Заменик амбасадора ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар истакла је да је насиље над женама кукавички чин и да заслужује нулту толеранцију. Она је најавила да ће 22. новембра бити покренута кампања „16 дана активизма“ против насиља над женама.

„Родна неравноправност и насиље над женама су две стране исте медаље, против којих се треба борити подједнако и без одлагања“, истакла је Норчич.

Оливера Јанковић Лековић из Агенције UN Women истакла је је да жене које се налазе у ситуацији насиља морају бити стављене у центар интервенција свих надлежних институција које су  укључене у одговор насиља према женама и да за починиоце насиља не може да постоји никакво оправдање и олакшавајуће околности.

Конференцију „Спречавање и искорењивање фемицида у Србији“ су реализовале три партнерске организације-Кућа родних знања и политика из Новог Сада, FemPlatz из Панчева и Женски истраживачки центар за едукацију и комуникацију из Ниша, у оквиру регионалног програма који подржава UN Women у Србији и финансира Европска унија.