Актуелно

Mинистар Вулин: Није у питању хуманитарна криза, већ борба са криминалом

06.10.2022.
Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин након трилатералног састанка Србије, Мађарске и Аустрије о миграцијама: Није у питању хуманитарна криза, већ борба са криминалом...

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је након трилатералног састанка Републике Србије, Мађарске и Републике Аустрије на тему ефикасног управљања процесима миграције да Србија никако није одговорна за мигрантску кризу, да је Србија показала да је одговорна, озбиљна, хумана и солидарна земља и да Србија никако неће дозволити да буде паркинг за мигранте, или да се начин живота њених грађана угрози и промени на било који начин.

„Лидери три земље су препознали проблеме са којима се суочавамо и поставили конкретне задатке који су на нама да их спроведемо. Србија, Мађарска и Аустрија деле заједнички проблем, деле велику забринутост због мигрантске кризе. Бројеви су готово експлодирали и могу да се пореде чак са почетком кризе из 2015. године. Притисак на наше границе је огроман. Ово није више хуманитарна криза. Овде су у питању криминалне банде које злоупотребљавају тежак положај људи и који крше све међународне прописе. Према кризи се морамо тако и понашати, стриктно поштујући наше законе. Да бисмо заштитили, не само простор наших земаља, већ да бисмо заштитили начин живота наших грађана, морамо деловати заједно, морамо деловати у складу са међународним и домаћим законима, али морамо деловати", истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин након трилатералног састанка посвећеном ефикасном решавању проблема мигрантске кризе.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин захвалио се мађарском и аустријском колеги Сијарту и Карнеру на високом степену разумевања Србије по питању мигрантске кризе, истакавши да је за нашу државу важно то што земље попут Мађарске и Аустрије разумеју позиције Србије и у њој препознају партнера и савезника.

„Србија не може да буде сама баш као што ни Мађарска и Аустрија не могу да буду саме у овој борби, баш као што ниједна земља не може да буде сама у овој борби. За Србију је од великог значаја што важне и моћне земље какве су Мађарска и Аустрија разумеју наш проблем и у нама препознају савезника и партнера. Србија је сигуран и поуздан партнер, Србија је од почетка мигрантске кризе показала да је веома хумана, веома солидарна, веома организована и да неће дозволити да постане паркинг за мигранте и да се свакодневни начин живота наших грађана мења на било који начин", казао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар унутрашњих послова рекао је да државе које су циљ миграната коначно треба да донесу политичку одлуку да ли желе или не желе мигранте, те да ће опасне кријумчарске банде постојати све док се то не деси. Министар Вулин истакао је да није у питању хуманитарна криза, већ борба са криминалом.

„Ово више није хуманитарно питање, ово је питање поштовања закона, ово је питање криминала, политичке воље земаља које су коначна дестинација миграната.

Од 2015. године до данас створене су међународне кријумчарске организације које зарађују огромне профите и они не желе да ово стане. Једини начин да мигрантска криза стане јесте да земље које су циљ миграната, већ једном донесу политичку одлуку да ли их хоће или их неће. Ако их хоће, онда морају да организују легалан начин да те људе приме и да не траже од других земаља да их примају. Ако их неће, онда морају да им ставе до знања да је сваки њихов нелегални улазак кривично дело и да не могу да добију било какву визу. Док то не ураде, ми ћемо имати кријумчарске банде које ће зарађивати милијарде и које ће на економским и политичким проблемима бројних земаља зарађивати“, истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин, поручивши да је изузетно захвалан због одржавања данашњег састанка.

„Веома смо захвални због данашњег састанка, имамо и конкретне договоре и задатке, свако од нас и свако од наших министарстава и ово је добар дан за све оне који сматрају да владавина права и сигурност наших грађана немају алтернативу", поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин, након трилатералног састанка Србије, Мађарске и Аустрије.

Председник Србије Александар Вучић, такође је, недавно, о важним питањима миграторне политике разговарао са премијером Мађарске Виктором Орбаном и савезним канцеларом Републике Аустрије Карл Нехамером.