Актуелно

Министар Вулин: Стварање српског света једини начин да Срби опстану у 21. веку

11.01.2022.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да су Срби у Републици Српској решени да је сачувају и нагласио да она није настала као продукт великих сила већ као последица борбе српског народа да се јасеновачки геноцид никада више не понови...

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да су Срби у Републици Српској решени да је сачувају и нагласио да она није настала као продукт великих сила већ као последица борбе српског народа да се јасеновачки геноцид никада више не понови.

„Можете да уводите санкције, кажњавате, смењујете политичаре, али Републику Српску да укинете не можете, јер је то тежња милион Срба који живе западно од Дрине“, рекао је министар Вулин у јутарњем програму телевизије „Пинк“ говорећи о прослави 30 година постојања Републике Српске.

Према његовим речима, од првог дана када је створена Република Српска почела је борба за њено укидање и она се 30 година суочава са негацијом, умањењем, одузимањем разних овлашћења и захтева да се укине, иако је настала Дејтонским споразумом који су потписале велике силе, Срби, Бошњаци, Хрвати.

„Ми Срби, западно од Дрине, знамо шта значи када Србин живи тамо где није његова држава, где нема свог лекара, учитеља, полицајца, знамо како је то када гледате школски програм у коме можете да читате како је у Сребреници био геноцид, како у Јасеновцу није био геноцид, како су Срби били агресори на територији где су се родили и рађали хиљадама година“, рекао је министар Вулин, истакавши да је апсурдно да Срби једини у Европи, морају да доказују да су рођени тамо где су рођени.

Министар је подсетио да ја наратив рата у Босни у Херцеговини био великосрпска агресија и упитао која је то агресија од милион рођених у тој земљи и како је могуће разумети људе који хоће унитарну Босну и Херцеговину без Срба.

Поновио је да је његов лични став и да дубоко верује да је стварање српског света као јединственог политичког српског пројекта једини начин да Срби опстану у 21 веку.

„У 20. веку без српског света, јединственог политичког приступа стварима имали смо и јасеновачки геноцид, две Југославије у којима су Србија и Срби били потпуно гурнути са стране и остављени да страдају или нестану, имали смо НАТО бомбардовање“, казао је министар и нагласио да је српски народ тај који више од свега жели мир и да је српски свет потреба Срба да о кључним националним питањима мисле на исти начин.  
 
Додао је да је 9. јануар Дан Републике Српске, дан свих Срба који су поносни на слободу коју су изборили за себе.


Министар је нагласио да последња криза у Босни и Херцеговини није настала због Дана Републике Српске, већ због тога што је донет Инцков закон који је запретио милиону Срба да ће ићи у затвор, буду ли рекли да у Сребреници није било геноцида.
  
„Инцко се понашао као да је био немачки командант Босне и Херцеговине у Другом свестком рату, а не представник међународне заједнице. Научили смо шта значи сто за једног и онда дође Инцко који каже милион за једног, милион Срба иде у затвор буде ли рекло да Сребреница није геноцид и мисли другачије него што он мисли“, рекао је министар Вулин.

Према његовим речима, Инцко је оставио „паклени поклон“ Босни и Херцеговини, који ју је темељно растресао и нагласио да тај закон који је донео не може да донесе правду.

„Овим законом Инцко није учинио услугу Бошњацима, уништио им је годину дана живота и политичку стабилност, без које нема економске стабилности. Kо ће да улаже у земљу у којој милион грађана треба да иде у затвор, ко ће дати своје паре у ту земљу“, нагласио је министар Вулин.

Министар је истакао да међународна заједница не реагује када Џаферовић Србе назива нацистима.

„То је потпуно у реду, не јавља се нико из међународне заједнице. Милион Срба у Босни и Херцеговини , назива нацистима, Срба који су претекли од злочина нациста. Нема куће српске у Босни и Херцеговини, Републици Српској која не може да вам исприча бар једну јасеновачку причу, пребиловачку, о масовном стрељању и клању од нациста и усташа. Ви те људе назовете нацистима и то је у реду, нема никога да устане да каже Џаферовићу за то не да се само одлази са функције, за то се иде у затвор“, казао је министар Вулин. 
Говорећи о санкцијама које су уведене српском члану Председништва Босне и Херцеговине Милораду Додику, министар Вулин је истакао да је то јако опасно, јер у политици мора да се остави могућност легитимним предстваницима за разговор.

„Председник Александар Вучић разговара са Kуртијем иако он није нимало симпатичан, али је легитимни представник Шиптара и тим разговором покушаваш да избегнеш било какве сукобе разговарајући. Мора се разговарати да људи не би страдали“, казао је министар Вулин.

Kада Додику уведу санкције, како је навео, поручују да са њим неће да разговарају и онда глас милион Срба у Босни и Херцеговини нема ко да чује и то није добро, санкције су увек погрешне.

Истакао је да санкције било где у свету ништа нису донеле и нагласио да уколико хоће стабилност у Босни и Херцегонини и региону морају да разговарају са представницима Срба.