Актуелно

Министар Вулин: Истрага против организоване криминалне групе се наставља

07.02.2021.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин, гостујући на РТС-у, изјавио је да се истрага против организоване криминалне групе коју су водили Беливук и Миљковић наставља...
Ministar Vulin_4

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, гостујући на РТС-у, изјавио је да се истрага против организоване криминалне групе коју су водили Беливук и Миљковић наставља.

"МУП и БИА настављају са истрагама. Већ од сутра креће и финансијска истрага, провераваћемо имовину сваког од њих. Сви ови људи ће морати да објасне порекло своје имовине, да објасне како су дошли до одреЂене покретне или непокретне имовине. Криминалце, ако хоћете озбиљно да ударите, ударите их по ономе због чега постоје и због чега раде, њихов једини интерес је новац и отимање. Ово је хоботница. Сад испитујемо сваки крак".

"Ова криминална група се у овом тренутку терети за три убиства, могуће да ће бити и више али то је нешто што ће истрага показати. Ми смо ухапсили двадесетак људи али истрага се шири. Они су били повезани са бројним другим људима, неко је за њих продавао дрогу, неко је за њих вршио друга кривична дела, неко је учествовао заједно са њима. Дакле, истрага неће стати и ја не могу да гарантујем да је ово коначни број убистава за које се терете. До овог тренутка полиција је заједно са припадницима БИА претресла 30 различитих локација на територији читаве Србије, а ја очекујем да ће их у наредном периоду бити и више. Пронашли смо оружје, дрогу, новац, бројне недозвољене предмете, пронашли смо све оне ствари које су криминалцима очигледно служиле за извршење тешких кривичних дела. Не могу конкретно да вам кажем које су то конкретне ствари које их повезују са одређеним кривичним делом јер истрага траје", изјавио је министар Вулин.

Министар полиције је истакао да не може бити организованог криминала да нема неке везе са државом и да нема неке везе са полицијом, БИА, правосуђем, са неким људима који могу да донесу одлуке или бар дају информацију када се нешто спрема.

"Видећемо ко су били ти људи. У овој групи коју смо ухапсили има активних затворских чувара баш као што има и бивших полицајаца. Само на том првом узорку можете да видите да има оних који су били делови државе, који су на неки начин могли да помогну и учествују у раду ове организоване криминалне групе".

Додајући да при хапшењу није било отпора, министар полиције је рекао да је задовољан јер акција није проваљена, да припадници ове организоване криминалне групе нису знали да ће се десити тада када се десила и били су више него збуњени. "Они су се припремали за неко хапшење, за неки сукоб са полицијом, неки су се припремали и да напусте земљу, припремали су се да избришу доказе иза себе и да униште и оно што је преостало. Подсетићу вас да су они били приведени одмах након свог повратка из Црне Горе. Јасно је њима било да, када су чули председника Вучића који јер најавио и објавио почетак рата против мафије да се то односи на њих. Било им је јасно али нису могли да знају када и где ће пасти овај ударац.

Веома сам поносан на све припаднике МУП-а и БИА и Тужилаштва за организовани криминал, акција није проваљена. Дуго су они сматрали да су јачи од државе, да знају више, да их неко штити. Сада се показало да није тако и да је држава много јача. Упали смо у 30 локација, пронашли смо много доказа, није било пружања отпора и, оно што је мени као министру полиције најважније, сви моји припадници су се вратили кући безбедни и неповређени", рекао је министар Вулин.