Актуелно

Mинистар Дачић отворио превентивни пројекат „Караван безбедности саобраћаја“ на Тргу Светог Тројства у Сомбору

23.05.2024.
Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић отворио је данас превентивни пројекат „Караван безбедности саобраћаја“ на Тргу Светог Тројства у Сомбору и поручио да је циљ овог пројекта унапређење ставова грађана о безбедном учешћу у саобраћају...

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић отворио је данас превентивни пројекат „Караван безбедности саобраћаја“ на Тргу Светог Тројства у Сомбору и поручио да је циљ овог пројекта унапређење ставова грађана о безбедном учешћу у саобраћају.

„Задовољство ми је да данас овде у Сомбору почињемо један јако битан пројекат који има племенит и важан циљ, а то је унапређење безбедности саобраћаја на нашим путевима. Пројекат смо симболично назвали „Караван безбедности саобраћаја“, јер наша замисао јесте да заједно са нашим партнерима обиђемо читаву земљу и да у директном контакту са грађанима допринесемо унапређењу ставова о безбедном учешћу у саобраћају“, рекао је министар Дачић.

Министар је истакао да је саобраћај једна од области која је највише допринела развитку друштва, али истовремено једна од области која односи највише живота.

„Сваке године у нашој земљи око 500 особа гине у саобраћајним незгодама, а готово 20.000 буде повређено. За неког су ово само бројеви, али за хиљаде особа и њихових породица то су тренуци који заувек мењају животе. Нажалост, и поред катастрофалних последица саобраћајних незгода често смо као друштво склони да своју безбедност у саобраћају узимамо за загарантовану и често смо става да се то нама не може и неће десити. Напротив, за саобраћајну несрећу довољан је један тренутак непажње, ваше или непажње другог учесника у саобраћају“, нагласио је министар Дачић.

Министар се у име Министарства унутрашњих послова захвалио партнерима у овом пројекту на досадашњој сарадњи, изразивши уверење да ће у наредном периоду та сарадња бити на још вишем нивоу.

„Не смемо заборавити да смо Стратегијом о безбедности саобраћаја поставили врло амбициозне циљеве које можемо остварити искључиво заједничким доприносом свих субјеката безбедности саобраћаја“, рекао је министар Дачић.

Министар је најавио да ће у наредним недељама пројекат „Караван безбедности саобраћаја“ бити представљен и у Бору, Крушевцу, Ваљеву, Новом Пазару и Ваљеву.

Осим министра Дачића, присутнима су се обратили и Антонио Ратковић, градоначелник града Сомбора, Бранко Стаматовић, в. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја, и Милан Николић, генерални секретар Ауто-мото савеза Србије.

Иначе, носилац превентивног пројекта „Караван безбедности саобраћаја“ је Министарство унутрашњих послова, док су партнери Агенција за безбедност саобраћаја, Ауто-мото савез Србије, Црвени крст Србије, Национална возачка академија (НАВАК) и локалне самоуправе.